Prima pagină » Actualitati » #Dobrogea » Galati » Cercetătorii din Galați au obținut un brevet pentru un desert inovativ pe bază de zer și cătină

Cercetătorii din Galați au obținut un brevet pentru un desert inovativ pe bază de zer și cătină

0 comentariu

Galați, 13 iunie 2024 – Cercetătorii de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați au obținut un nou brevet eliberat de Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM). Aceștia au dezvoltat o tehnologie de preparare a unui desert inovativ pe bază de concentrat proteic din zer și cătină.

Obiectivul cercetării

Principalul obiectiv al cercetărilor desfășurate de profesori și studenți la această facultate, cea mai veche din țară în domeniul industriei alimentare, este descoperirea de noi tehnologii pentru produse din categoria „eticheta curată”. Aceste produse sunt sănătoase, gustoase și realizate din ingrediente cu un conținut nutritiv ridicat.

Inovația recentă

La doar trei luni după brevetarea pâinii proteice, preparată cu adaos de carne, cercetătorii gălățeni au obținut un nou brevet pentru un desert care are potențialul de a trata hipertensiunea. Autorii Brevetului de Invenție nr. 132.699/2024 sunt Florentina Mihaela Ursache, Elisabeta Botez, Nicoleta Stănciuc, Doina Georgeta Andronoiu, Oana Viorela Nistor, Mihaela Turturică și Gabriela Râpeanu.

Motivația dezvoltării desertului

Ideea din spatele acestei invenții a fost creșterea cerințelor și a interesului consumatorilor pentru produsele lactate „tip desert”, cum ar fi șarlotele, budincile și diverse creme, preparate în principal din lapte, cu adaos de agenți de îngroșare și arome precum vanilie, ciocolată sau caramel.

Compoziția și beneficiile desertului

Produsul conține fructe de cătină deshidratate, bogate în compuși bioactivi ce contribuie la buna funcționare a sistemului nervos central, a sistemului imunitar și la sinteza proteinelor. Fructele de cătină sunt apreciate în industria alimentară și pentru pigmenții lor naturali.

Procesul de emulsionare a proteinelor din zer, cunoscute pentru peptidele bioactive cu funcții antihipertensive, antilipemice, antimicrobiene, antioxidative, opiacee și imunomodulatoare, stă la baza acestui desert inovator. Combinația dintre cătina deshidratată și concentratul proteic din zer a dus la obținerea unui produs lactat tip desert cu valoare nutritivă ridicată și caracteristici senzoriale superioare.

Tradiția inovației la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor

În trecut, cercetătorii din Galați au obținut premii pentru produse inovatoare precum salam fără aditivi, salam de vară cu grăsime vegetală, pateuri vegetale din bob sau linte, pâine cu proteine de pește, brânză mov cu făină de orez negru, acadele cu orez integral și unt de cocos și nectar probiotic din dovleac. Aceste produse sunt recunoscute pentru calitățile lor nutritive și gustul deosebit.

Un centru de cercetare de renume

Prof. dr. ing. Petru Alexe a structurat, după 1990, puternicul centru de cercetări științifice de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați și a inițiat numeroase proiecte de cercetare. Facultatea dispune de o infrastructură modernă de cercetare, incluzând laboratoare și stații tehnologice pentru prepararea produselor din carne, lactate, bere, panificație și un departament de pescuit și acvacultură. Aceasta le permite studenților să își dezvolte abilități practice esențiale pentru coordonarea activităților de producție din industria alimentară.

Noua invenție a cercetătorilor gălățeni promite să aducă pe piață un desert nu doar delicios, ci și benefic pentru sănătate, confirmând încă o dată poziția de lider a Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor în domeniul inovației alimentare.

Citeşte şi

Newsletter

Subscribe our newsletter for latest news around the world. Let's stay updated!

@2024 STIRI DE DODROGEA – Ziar Independent || E-mail: [email protected][email protected]

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. ACCEPT TOATE VEZI SETARILE INDIVIDUALE

Politica de confidențialitate și cookie-uri
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00