Prima pagină » Actualitati » Actualitate » INFORMAȚIA ZILEI » INFORMAȚIA ZILEI – 20 iunie 2024

INFORMAȚIA ZILEI – 20 iunie 2024

0 comentariu

O furtună de o intensitate deosebită s-a abătut asupra României, joi seara, din senin. Au fost rafale de vânt de până la 100 km/h, grindină medie și mare, cantități mari de precipitații. A lăsat în urmă imagini ca după o tornadă în Mehedinți și Caraș-Severin, străzi inundate în Craiova, copaci căzuți, inundații și curse aeriene deviate în București. Meteorologii au explicat că a fost „o schimbare de masă de aer, foarte violentă, cu toate manifestările pe care le vedem”

* NATO a anunțat că poate deja să conteze pe mobilizarea rapidă a „mult mai mult” de 300.000 de soldaţi puşi la dispoziţie de statele sale membre. Acești soldați ar putea fi mobilizați în mai puțin de 30 de zile, în cazul apariției unui conflict care ar implica Alianța. Pe seară, pe surse, a apărut informația că liderii G7, reuniți în Italia, ar fi ajuns la un „acord politic” privind utilizarea activelor rusești înghețate pentru a debloca 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina

* Ziua 844 de război a fost marcată de finalul summitului pentru pace din Elveția, la care au participat oficiali de rang înalt din peste 90 de țări ale lumii. Nu și Rusia, care nu a fost invitată și nici China, care nu a vrut să vină. finalul discuțiilor a fost semnată o declarație comună în care s-a subliniat că integritatea teritorială a Ucrainei va sta la baza oricăror negocieri și acord de pace pentru încheierea războiului cu Rusia. Alte aspecte esențiale ale negocierilor trebuie să fie siguranța nucleară, securitatea alimentară și schimbul de prizonieri și participarea tuturor părților implicate. Doar 80 de țări din 93 au semnat declarația finală. Printre cele care nu au semnat se află șase state din grupul G20 al principalelor economii ale lumii – Brazilia, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud, India şi Indonezia, dar și Armenia, Bahrein, Thailanda, Libia, Emiratele Arabe Unite, Columbia şi Vaticanul. Participanții la summit au convenit să continue lucrul în grupuri speciale şi că, după ce „planurile de acţiune pentru pace” vor fi gata, va putea fi organizat un al doilea summit. În timpul ăsta, ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat „acordul de principiu” pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, pe 25 iunie în acest an. * Iar autorităţile române au anunțat că nu permit participarea delegaţiilor Rusiei şi Belarusului la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, care se va desfăşura în România, în perioada 29 iunie – 3 iulie. Oficiali ruși au zis că iau în calcul retragerea Rusiei din Adunarea Parlamentară a OSCE

* Elena Lasconi şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al USR, dar și intenția de a candida pentru președinția României. Duminică a fost termenul limită pentru depunerea candidaturilor la șefia USR. Pe surse, erau nouă candidaturi depuse, Lasconi, deputatul Cristian Seidler și activistul Radu Hossu fiind printre cei mai cunoscuți. Cu semnul întrebării era Dominic Fritz, care a zis că nu vrea să își asume și o candidatură la prezidențiale. În același timp, mai mulți lideri ai USR au luat poziție și au cerut resetarea, reformarea partidului. Allen Coliban a fost printre cei mai vehemenți: „Conducerea și consultanții ne-au spus că asta vrea electoratul și că vom fi al doilea partid al țării. Au greșit grav, neînțelegând ce fel de partid suntem, ce valori avem, ce îi motivează pe membri și ce vrea electoratul de la noi. Pentru asta, toți trebuie să plece. (…) Reset, USR! Acum, sau nu vom mai exista”

* Și George Simion a fost desemnat, sâmbătă, cu unanimitate de voturi, candidatul AUR la alegerile prezidențiale din 2024. Candidatul a zis așa: ”Sunt neexperimentat, am făcut multe greşeli, dar totodată am fost suficient de capabil să ajung până aici” * În ce privește rezultatele alegerilor, BEC a decis că la Sectorul 1 nu va fi reluat votul, așa cum solicitase Alianța Dreapta Unită. Mai sunt încă sesizări nesoluționate ale actualului primar, Clotilde Armand. Dar George Tuță deja a zis că el este noul primar. Datele AEP arată că George Tuţă (PNL) a obținut 36,61% din voturi, la distanță de 700 de voturi de Clotilde Armand (35,92%). Iar la Sectorul 2, Radu Mihaiu (USR) a anunțat că BES a decis renumărarea voturilor în doar 2 secții din 36 considerate cu probleme. El spune că în această perioadă adună toate dovezile „pentru a nu putea fi mușamalizată frauda”. Și va merge mai departe cu aceste dovezi. BEC a respins și cererea de anulare a alegerilor locale din Costineşti, unde voturile au fost renumărate de mai multe ori, cu rezultate diferite. Doar că BEC susține că nu sunt îndeplinite condițiile cumulative pentru anularea alegerilor. Ca urmare, mandatul de primar este obţinut, la o diferenţă de două voturi, de candidatul PNL, Gheorghe Mechenici, în detrimentul candidatului PSD .

Putin sosește în Vietnam pentru o vizită de stat după ce a semnat un nou pact de apărare cu Coreea de Nord , forțele israeliene lovesc în taberele centrale din Gaza , iar aliații lui Biden strâng 10 milioane de dolari pentru a provoca mașina de socializare a lui Trump .


Cele mai bune știri de azi

Președintele Vietnamului To Lam îl întâmpină pe președintele Rusiei Vladimir Putin la Palatul Prezidențial din Hanoi, Vietnam, pe 20 iunie 2024.
Președintele Vietnamului To Lam îl întâmpină pe Putin la Palatul Prezidențial din Hanoi. REUTERS/Athit Perawongmetha

Turul lui Putin în Asia
Președintele rus Vladimir Putin a fost întâmpinat în Vietnam cu un salut de 21 de arme în timpul unei ceremonii militare, în timp ce unul dintre liderii de top ai țării conduse de comuniști a salutat un parteneriat strategic cuprinzător cu Moscova și a promis că va consolida relațiile.
Șeful Biroului pentru Asia de Sud-Est, Kay Johnson, se alătură podcastului Reuters World News cu informații despre modul în care „diplomația bambusului” din Vietnam este pusă la încercare cu Putin. Vine în urma vizitei sale în Coreea de Nord, unde a semnat un nou pact de apărare .
Mediu inconjurator
Aproape 2 milioane de musulmani vor ajunge la sfârșitul pelerinajului haj în această săptămână, dar căldura extremă s-a dovedit fatală pentru sute de cei care au început călătoria vinerea trecută spre Mecca. Oamenii de știință din domeniul climei spun că astfel de decese oferă o imagine a ceea ce va urma pentru zecile de milioane care se așteaptă în următoarele decenii pentru a întreprinde haj.
Consumul global de combustibili fosili și emisiile de energie au atins maxime istorice în 2023 , chiar dacă ponderea combustibililor fosili în mixul energetic global a scăzut ușor în acest an, se arată în raportul Statistical Review of World Energy al industriei.
În alte știri
Principala realegere a președintelui american Joe Biden, SuperPAC, strânge milioane de dolari pentru a încerca să rezolve o problemă care îi deranjează pe democrați: cum să concurezi cu mașina de socializare a lui Donald Trump, care scuipă un zid de videoclipuri virale . Urmărește cele mai recente despre alegeri .
Forțele israeliene au lovit peste noapte zone din centrul Fâșiei Gaza, ucigând trei persoane și rănind alte zeci, în timp ce tancurile și-au adâncit invazia în Rafah, în sud. Separat, șeful Hezbollah-ului din Liban a amenințat Israelul și Ciprul .
Guvernul Somaliei încearcă să încetinească retragerea forțelor de menținere a păcii africane și avertizează asupra unui potențial vid de securitate , țările vecine îngrijorându-se că militanții al Shabaab renașteți ar putea prelua puterea.


Afaceri și piețe

Graficul arată că numărul de înmatriculări de vehicule electrice cu baterie în mai multe țări europene a scăzut în mai 2024.
Vânzările de mașini noi cu baterii electrice în Uniunea Europeană au scăzut cu 12% în mai față de anul precedent, conduse de o scădere cu 30% în Germania , au arătat datele organismului european al industriei auto. Pentru mai multe despre industrie, înscrieți-vă la buletinul informativ Auto File .
Banca Angliei și-a menținut principala dobândă neschimbată la un maxim din ultimii 16 ani de 5,25% înainte de alegerile din 4 iulie , dar unii factori de decizie politică au declarat că decizia lor de a nu reduce ratele este acum „fin echilibrată”.
Între timp, Banca Națională Elvețiană a redus ratele dobânzilor , menținându-și poziția de lider în ciclul global de relaxare a politicii în curs de desfășurare, în timp ce banca centrală a Norvegiei și-a menținut rata dobânzii de politică la un nivel maxim de 16 ani de 4,50%, așa cum se așteptau analiștii.
Economia indiană va rămâne probabil cea mai rapidă creștere în anii următori, dar majoritatea economiștilor independenți și experților politici chestionați de Reuters nu sunt încrezători că va face vreo diferență în reducerea inegalității economice puternice .
Noua marcă de alimente Nestle pentru persoanele care iau medicamente de slăbit precum Wegovy va observa că mesele sunt bogate în proteine, fibre și nutrienți, dar nu va numi medicamentele de succes , a declarat un director al companiei pentru Reuters.

Cimitirele Sudanului se umflă cu morminte proaspete pe măsură ce foamea și boala se răspândesc

Fumul se ridică în apropiere de Khartoum, capitala sudaneze, în mai anul trecut, la scurt timp după izbucnirea războiului între armata sudaneză și RSF.
Fumul se ridică lângă Khartoum în mai anul trecut, la scurt timp după izbucnirea războiului între armata sudaneză și RSF. REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah

Reuters a identificat 14 cimitire care se extind rapid în regiunea Darfur, distrusă de război, a Sudanului. Analiza arată cum foametea și bolile au o taxă crescândă, pe măsură ce combatanții blochează hrana și ajutorul medical. Cimitirele sunt „canari în mina de cărbune” ale unei foamete care se profilează.


Și, în sfârșit…
Naomi Campbell pozează pe covorul roșu în timpul sosirilor pentru proiecția filmului „Furiosa: A Mad Max Saga” la cea de-a 77-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, Franța, pe 15 mai 2024.


Naomi Campbell are propria ei expoziție la muzeul V&A din Londra. REUTERS/Sarah Meyssonnier/Fișier foto

Naomi Campbell își aduce aspectul elegant și plimbarea pe podium la V&A din Londra în această săptămână într-o nouă expoziție despre care muzeul spune că este prima de acest gen dedicată unui model. „Naomi: In Fashion” explorează cariera uneia dintre cele mai recunoscute fețe ale modei prin look-urile cheie pe care le-a modelat, precum și influența și activismul ei.

*Încheiem ziua cu o echipă de cercetători din Statele Unite, care a creat o soluție mai bună de stocare a energiei decât bateriile: cimentul. Acest material special poate surmonta limitele altor surse regenerabile de energie, conturând perspectiva unui viitor în care birourile, drumurile și casele noastre joacă un rol important într-o lume alimentată de energie curată.

Citeşte şi

Newsletter

Subscribe our newsletter for latest news around the world. Let's stay updated!

@2024 STIRI DE DODROGEA – Ziar Independent || E-mail: [email protected][email protected]

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. ACCEPT TOATE VEZI SETARILE INDIVIDUALE

Politica de confidențialitate și cookie-uri
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00