“Mirosul este intradevărat important pentru comunicarea socială”: cum tehnologia ne distruge simțurile

Oamenii de știință susțin că accentul excesiv pus pe vedere și auz are un impact negativ asupra bunăstării noastre și că dispozitivele noastre ar trebui să ofere o experiență multisenzorială.

“Stai un minut, mai așteaptă. Încă nu ai simțit nimic.” Așa a început prima linie de dialog audibilă dintr-un film lungmetraj, The Jazz Singer din 1927 . A fost una dintre primele ori când media a transmis simultan atât vederea, cât și sunetul unei scene, și publicul a fost uimit.

De atunci au fost făcute progrese: de la alb-negru la culoare, de la rate de cadre și rezoluții mai mari, la o calitate a sunetului îmbunătățită. Cu toate acestea, mediile pe care le consumăm se adresează încă, în mare parte, dacă nu exclusiv, ochilor și urechilor noastre.

Cu oamenii petrecând în medie aproape șapte ore pe zi în mediul online, și o mare parte din acest timp petrecut în interior, dependența noastră excesivă de vedere și sunet a crescut. Dar, având în vedere că oamenii sunt animale cu cinci (sau chiar mai multe) simțuri, tindem să neglijăm celelalte facultăți și asta ce ne costă?

Mulți psihologi clasifică simțurile noastre principale ca fiind fie raționale, fie emoționale, iar există dovezi care le susțin. “Mirosul [și gustul sunt] conectate direct cu zonele de procesare emoțională ale creierului”, spune Charles Spence, profesor de psihologie experimentală la Universitatea Oxford, “în timp ce simțurile raționale, precum auzul și vederea, sunt procesate în cortex”. Mai mult de jumătate din neocortex – care reprezintă în sine mai mult de jumătate din volumul creierului – este dedicat procesării a ceea ce vedem.

S-a dovedit că avem tendința de a ne mirosi inconștient mâinile după ce dăm mâna cu cineva Nu se poate nega că suntem creaturi extrem de vizuale, iar din acest motiv, în mare măsură, media noastră este în primul rând audiovizuală. “Cred că este în mare parte determinată de faptul că multe dintre informațiile pe care le considerăm importante astăzi pot fi transmise prin mijloace vizuale sau auditive”, spune Meike Scheller, profesor asistent la departamentul de psihologie de la Universitatea Durham. “Dar ceea ce considerăm important nu înseamnă neapărat că acestea sunt lucrurile de care avem nevoie.”

Dacă i-ai întreba pe oameni fără de ce simț nu ar putea trăi, majoritatea ar spune vedere, dar dovezi sugerează că ceea ce ne-ar lipsi cu adevărat ar fi simțul mirosului. “Există o rată mult mai mare de sinucideri și gânduri suicidale în rândul persoanelor cu anosmie, pentru că este un sentiment care este atât de puternic legat de emoțiile noastre”, spune Scheller.

Deci, neglijarea unor simțuri în favoarea altora afectează viața noastră emoțională? În măsura în care sănătatea noastră emoțională este legată de sănătatea noastră socială, răspunsul este aproape sigur că da. “Mirosul este un indiciu foarte important pentru comunicarea socială, iar acesta este ceva care nu este implementat în nicio tehnologie pe care o folosim astăzi”, spune Scheller.

De exemplu, s-a demonstrat că avem tendința de a ne mirosi inconștient mâinile după ce dăm mâna cu cineva. “Acest lucru ne oferă indicii despre tot felul de lucruri, de la sănătatea lor până la vârsta lor, chiar și personalitatea lor”, spune Spence. “O parte semnificativă din aceasta se pierde dacă interacționăm doar digital.”

Atingerea este la fel de importantă pentru viața noastră emoțională și în moduri pe care tactilul concentrat pe degete al dispozitivelor noastre digitale nu le poate satisface. Receptorii C-tactili, o categorie de receptori nervoși abundentă pe pielea noastră păroasă a brațelor (dar nu și pe degete), s-au dovedit că generează emoții pozitive atunci când sunt stimulate. “Acești receptori iubesc atingerile lente, calde și tactile”, spune Spence.

Ecranul tactil rece și elegant al unui smartphone pur și simplu nu poate înlocui pielea moale, caldă și subtil mirositoare a altui om. Pentru adulți, acest lucru poate însemna vieți sociale mai puțin satisfăcătoare, dar pentru o generație de copii care sunt din ce în ce mai socializați prin tehnologie, efectele ar putea fi severe.

Scheller spune că copiii învață să-și interpreteze simțurile comparându-le între ele. Am putea învăța să asociem un miros subtil cu sunetul unei persoane care strigă sau cu vederea ei zâmbind și să folosim aceste semnale pentru a naviga în situațiile sociale în viitor. “Acei copii care cresc cu mai puține contribuții au, practic, mai puțină pregătire pentru a putea clasifica cum miros anumite lucruri sau ce ar putea însemna o anumită atingere”, spune Scheller. “Dacă dintr-o dată luăm ceva care a evoluat de-a lungul a milioane de ani, aceasta nu va fi doar eliminarea unui simț, ci va afecta modul în care funcționează toate celelalte simțuri.”

Marianna Obrist, profesor de interfețe multisenzoriale la University College London, spune: “Modul în care trăim viața de zi cu zi este pentru toate simțurile noastre. Totul este multisenzorial.”

De exemplu, este ușor să ne gândim la experiența de a mânca ca fiind în primul rând despre gust, dar forma și culoarea alimentelor noastre, mirosul și sizzling-ul, temperatura, textura și greutatea ne atrag vederea, olfactivitatea, audiția și atingerea. “Toate acele simțuri au început deja să se joace înainte să mâncăm”, spune Obrist. Și apoi există senzația în gură: senzațiile fizice de picant sau acrișor și, desigur, aroma.

Eliminarea doar a unuia dintre aceste simțuri poate avea un impact asupra întregii experiențe. Atunci când oamenii mănâncă înghețată în întuneric, de exemplu, este mai puțin probabil să se bucure de ea sau chiar să fie siguri de gustul ei. “De fiecare dată când avem stimulare multisenzorială, obținem o reprezentare mult mai bună și mai bogată a mediului din jurul nostru”, spune Scheller.

Deci, ce facem pentru a face tehnologia noastră mai multisenzorială? Obrist a condus anterior SenseX , un proiect finanțat de UE, menit să ajute designerii să conceapă noi moduri de a integra atingerea, mirosul și gustul în produsele lor. Eforturile echipei au inclus pulverizarea mirosurilor sub nasul subiecților pentru a amplifica momentele cheie din filmul lui Christopher Nolan, Interstellar , explozii de unde ultrasonice pentru a simula atingerea și utilizarea acusticii de înaltă intensitate pentru a levita mâncarea pe limbă fără a fi nevoie de fire sau tuburi.

Este greu de imaginat că în curând îl vei urmări pe cea mai faimoasă replică din Apocalypse Now, în timp ce laptopul tău stropește apă de napalm dimineața în nas, dar interfețele de miros și gust pot fi pe orizont. Cercetătorii folosesc deja inteligența artificială pentru a încerca să găsească mirosuri primare din care poate fi inventat orice miros, iar Obrist este directorul științific al OWidgets, o companie care produce sisteme de livrare a parfumurilor controlate digital, cu aplicații în cercetare, asistență medicală și experiențe de realitate imersivă.

Aproape toate inputurile pe care le primim de la dispozitivele electronice sunt vizuale sau auditive – și, astfel, sunt procesate de cortex, sau de partea rațională a creierului nostru. Există, de asemenea, companii precum Dexta Robotics în China, care aduc tactilitatea realității virtuale cu o mănușă pe care o numesc Dexmo .

“Dexmo poate oferi feedback tactil și feedback forțat în același timp”, spune directorul executiv al Dexta, Aler Gu, “adică atunci când derulați degetele printr-o cărămidă virtuală, puteți simți textura suprafeței. Când apucați și mutați cărămida dintr-un punct în altul, puteți simți forma fizică.”

Media care valorifică toate simțurile ne-ar îmbogăți cu siguranță interacțiunile zilnice cu tehnologia, dar nu este greu de imaginat că vor apărea utilizări mai insidioase. În 1957, un cercetător de piață american pe nume James Vicary a susținut că a îmbinat cadre simple cu “Mănâncă floricele” și “Bea Coca-Cola” într-un film. El a raportat o creștere de 57,5%, respectiv 18,1% a vânzărilor de floricele de porumb și, respectiv, de Coca-Cola, iar conceptul de publicitate subliminală a luat naștere.

Vicary a fost ulterior expus ca fraudă, iar eficacitatea publicității subliminale a fost o chestiune de dezbatere de atunci, dar tehnologia care ar putea oferi mirosuri și gusturi digitale ar fi un cadou pentru agențiile de publicitate fără scrupule? “Corpurile noastre au un răspuns emoțional foarte puternic la [aceste simțuri]. Ele pot fi extrem de puternice”, spune Scheller. “Are un mare potențial de a ne influența deciziile, deoarece suntem factori de decizie foarte emoționați.”

Ce se întâmplă dacă dispozitivele noastre ar furniza o aromă de lapte acru pentru un candidat politic și biscuiți proaspăt copți pentru altul? Studiile au arătat că expunerea la anumite gusturi și mirosuri ne poate influența judecata asupra aspectului și personalității altor persoane și chiar ne poate modifica comportamentul. Gustarea alimentelor amare, de exemplu, ne poate face ostili , iar o cerere de brevet din 2005 sugerează că mirosul de grapefruit roz îl va face pe bărbat să perceapă o femeie ca fiind mai tânără decât vârsta ei reală.

Echipa lui Obrist a descoperit că gusturile acidulate ne pot face mai dispuși să luăm un comportament riscant . “S-ar putea să faci niște e-banking sau cumpărături online și îți bei băutura de lămâie, iar asta ți-ar putea influența indirect deciziile”, spune ea, și nu este greu de imaginat cum o aplicație de comerț electronic sau de jocuri de noroc poate exploata dispozitive care pot oferi gusturi și mirosuri.

Într-o măsură, acest gen de lucruri se întâmplă deja. Se știe că companiile pompează mirosuri plăcute în magazinele lor, iar lanțul american Cinnabon plasează în mod deliberat cuptoarele lângă intrările magazinelor , uneori tăvi de copt doar cu zahăr și scorțișoară, pentru a atrage cumpărătorii care trec.

Și dacă o ducem și mai departe? Dintre cei aproape 63 de milioane de oameni care au votat pentru Donald Trump în 2016, marea majoritate l-au experimentat doar prin două simțuri. Ce se întâmplă dacă instituțiile media ar folosi dispozitivele noastre pentru a oferi o aromă subtilă de lapte acru în timp ce difuzau un discurs al unui candidat politic și biscuiți proaspăt copți pentru altul?

La urma urmei, un studiu din 1940 a arătat că oamenii erau mult mai mult sau mai puțin probabil să se identifice cu lozinci politice precum “Jos războiul și fascismul!”, “Muncitorii lumii uniți-vă!” și “America pentru americani!” în funcție de faptul că au fost supuși unui miros putred sau li s-a oferit un prânz gratuit.

Dacă mass-media ne-ar permite nouă și liderilor noștri să simțim poluarea aerului din Delhi, să simțim incendiile din California sau să simțim mirosul fumului și a apelor uzate din Gaza, apelul la simțurile noastre mai emoționale ne-ar determina să acționăm sau să ne îngropăm capul mai adânc în nisip? Este greu de imaginat un public dornic pentru un astfel de atac senzorial, dar simțurile noastre au evoluat pentru a ne ajuta să navigăm și să răspundem la lumea în care trăim și, din acest punct de vedere, folosirea a două dintre ele nu poate fi ideală. “Cu cât avem mai multe informații”, spune Scheller, “cu atât suntem mai capabili să acționăm efectiv în mediul nostru.”

Deocamdată, în loc să ne bazăm pe tehnologiile digitale care ne pot stimula simțurile neglijate, Scheller sugerează că ar putea fi bine să ieșim afară și să ne întâlnim prietenii în persoană, să simțim briza pe piele, să simțim mirosul trandafirilor. Până la urmă, în ceea ce privește dispozitivele noastre, încă nu am simțit nimic.

Articole asemănatoare

Cătina, ingredientul-vedetă al cercetării gălăţene

ÎPS Teodosie și Violența Domestică

„Controlează ceea ce poți controla.”

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE