Ca părinte, inevitabil vei face greșeli. Cu toate acestea, felul în care comunici și te comporți cu copilul tău poate influența încrederea și capacitatea mentală a acestuia – aspecte care, conform experților, joacă un rol semnificativ în succesul său viitor.
Greșelile părinților pot influența parcursul vieții copiilor, conform experților.
Există câteva greșeli pe care toți părinții ar trebui să încerce să le evite, pentru a-și încuraja copiii să aibă încredere în ei înșiși, să se adapteze și să facă față provocărilor, notează CNBC.
Iată cinci lucruri pe care părinții ar trebui să evite, conform psihologilor și altor experți în educație parentală.
- Evită să îi răsfeți prea mult. Petrece „Timp de calitate” cu cei mici. Dacă îți răsfeți prea mult copilul în loc să îl tratezi cu o anumită fermitate, acesta nu va învăța să fie rezistent și perseverent – calități care îl vor ajuta să facă față presiunii în viața adultă. Cercetările arată că cei care sunt puternici au încredere în capacitatea lor de a se recupera după eșecuri și de a continua să își asume riscurile necesare și calculate.
Aceasta nu înseamnă că ar trebui să fii prea aspru cu copiii tăi. Stabilește așteptări rezonabile și impune limite, conform sfatului autoarei de bestselleruri și expertă în educație parentală, Esther Wojcicki. Ea adaugă: „Cu cât ai mai multă încredere în copiii tăi că vor face lucrurile pe cont propriu, cu atât ei vor fi mai puternici”.
- Nu pedepsi copilul pentru eșecuri. Este important să înveți cum să te ridici după un eșec într-un mod sănătos. Pedepsirea copilului pentru greșeli poate transmite ideea greșită că eșecul este ceva de care ar trebui să se simtă rușinat, în loc să fie văzut ca o oportunitate de învățare temporară. În schimb, ajută-ți copiii să înțeleagă ce pot învăța din fiecare greșeală, pentru a-și construi încrederea necesară pentru a reuși data viitoare.
„Cei mai realizați oameni și-au atins obiectivele eșuând pe parcurs”, subliniază psihoterapeutul Amy Morin.
- Evită atitudinea pesimistă. Lumea este plină de provocări. Chiar dacă uneori pare mai ușor să fii pesimist și să crezi că nu se poate, amintește-ți că atitudinea ta poate influența copiii. Copiii cu o atitudine optimistă sunt mai predispuși să vadă obstacolele ca pe niște provocări temporare, pe care le pot depăși.
Negativitatea excesivă poate determina copiii și adulții să renunțe mai ușor atunci când lucrurile devin dificile, în loc să caute soluții, conform cercetărilor.
- Nu te enerva când copilul întreabă multe lucruri. Chiar dacă poate fi tentant să îi ceri copilului să înceteze să pună întrebări fără sfârșit, este important să îți încurajezi curiozitatea. Copiii învață mai mult și își amintesc mai multe atunci când sunt activi din punct de vedere curios.
„Părinții celor mai realizați oameni fac întotdeauna o prioritate din învățarea lucrurilor noi. Și pentru că își învață copiii să îmbrățișeze curiozitatea, un lucru pe care îl iau foarte în serios este să răspundă la întrebări”, explică dr. Kumar Mehta, autor și cercetător.
- Nu reacționa exagerat. O notă scăzută sau un conflict cu alți copii nu trebuie să fie privite ca fiind catastrofale. Având în vedere cât de mult copiii observă și imită starea ta de spirit și comportamentul tău, este important să nu te lași pradă anxietății. Conform psihologului Aliza Pressman, „nimic nu este o urgență” în viața de zi cu zi a copiilor tăi.
Anxietatea exagerată poate afecta negativ sănătatea mintală a copiilor, conducând la afecțiuni precum depresia, care pot influența motivația și încrederea acestora în a-și asuma riscurile necesare.