DNA a anunțat marți trimiterea în judecată a mai multor vameși din Portul Constanța Sud, inclusiv a șefului Biroului Vamal, pentru luare de mită și constituirea unui grup infracțional organizat. Potrivit anchetatorilor, rețeaua cerea sume cuprinse între 100 și 700 de dolari per container pentru urgentarea vămuirii mărfurilor. Unul dintre inculpați a ajuns să distrugă probele printr-un gest incredibil: a înghițit un bilețel compromițător.
Flagrant cu mii de dolari mită
DNA a prins în flagrant un inspector vamal cu mii de dolari mită asupra sa, confirmând suspiciunile privind existența unei rețele bine organizate. Printre inculpați se află Oprea Marius, lucrător vamal al Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud, aflat în arest la domiciliu, și Petcu Dorel-Emanuel, fost lucrător vamal, acum angajat al unei firme de servicii portuare, reținut în arest preventiv. Acuzațiile includ luare de mită în formă continuată și distrugerea de probe.
Rețea corupției: implicarea șefului Biroului Vamal
Cadîr Sunai, șeful Biroului Vamal Constanța Sud, este acuzat că l-a desemnat pe inspectorul Oprea Marius să colecteze mita de la importatori, iar pe Petcu Dorel-Emanuel să preia și să transporte banii. Schema ilegală era bine pusă la punct, iar sumele pretinse variau în funcție de tipul mărfii și naționalitatea importatorilor.
Procurorii susțin că în perioada 13 iunie – 12 septembrie 2024, Oprea Marius a primit peste 58.950 de dolari, 2.300 de euro și 22.600 de lei pentru a urgenta formalitățile vamale. Banii erau distribuiți către ceilalți inspectori vamali, printre care Stoica Mihai, Gheorghe Eduard-Cristinel, Oprea Bogdan-George, Milea Adrian și Cadîr Suat.
Gest incredibil: un inculpat a înghițit un bilețel compromițător
Flagrantul organizat de DNA pe 12 septembrie 2024 a dus la prinderea lui Oprea Marius în timp ce primea 5.000 de dolari și 8.100 de lei mită. Când și-a dat seama că procurorii l-au prins, Petcu Dorel-Emanuel a luat un bilețel care conținea detalii despre mita colectată și l-a înghițit pentru a distruge proba.
Dosarul, pe masa judecătorilor
Tribunalul Constanța urmează să analizeze cazul, iar 14 inculpați, inclusiv inspectori vamali și intermediari, au recunoscut deja faptele și au acceptat pedepse de până la trei ani cu suspendare. Ancheta rămâne deschisă, iar DNA continuă verificările pentru a destructura complet rețeaua corupției din Portul Constanța.
Leave a Reply