România, în pericol să piardă gurile Dunării: Statul vrea să privatizeze Administrația Fluvială a Dunării de Jos

România, în pericol să piardă gurile Dunării: Statul vrea să privatizeze Administrația Fluvială a Dunării de Jos

România ar putea pierde controlul asupra gurilor Dunării printr-un proces de privatizare a Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați, avertizează expertul în agribusiness Cezar Gheorghe. Potrivit acestuia, instituția, care în prezent funcționează ca regie, urmează să fie transformată în societate privată și preluată de investitori străini, în special din Ungaria și Austria.

Cezar Gheorghe susține că această mutare ar putea avea consecințe grave asupra economiei și securității României, întrucât gurile Dunării sunt puncte strategice esențiale pentru exportul și tranzitul cerealelor. Într-un videoclip recent, expertul a explicat că regia a fost menținută artificial în pierdere pentru a justifica privatizarea acesteia.

„Vom pierde controlul asupra Dunării maritime și fluviale”

„Azi avem o problemă deosebit de gravă, și anume gurile Dunării. Un drept câștigat de România în 1829, în urma războiului ruso-turc, și statutat prin Convenția de la Belgrad din 1948. Astăzi suntem în pericol de a pierde gurile Dunării. Vom pierde administrarea navigației pe Brațul Sulina, pe Canalul Sulina, pe Brațul Sfântul Gheorghe și pe Brațul Chilia. Mai mult decât atât, vom pierde administrarea pe Dunărea maritimă și pe Dunărea fluvială până la Baziaș”, a declarat Cezar Gheorghe.

Administrația Fluvială a fost împinsă spre pierderi pentru a fi privatizată

Analistul în agricultură afirmă că statul român a facilitat această situație prin reducerea tarifelor pentru Ucraina, ceea ce a dus la scăderea veniturilor Administrației Fluviale a Dunării de Jos. „În 2023, regia era pe profit. Dar în 2024, guvernanții noștri au decis să reducă tarifele la jumătate pentru Ucraina, ceea ce a dus la pierderi financiare. Acum, statul folosește aceste pierderi ca pretext pentru privatizare. Și cine credeți că se uită cu interes? Austriecii și ungurii”, a spus Gheorghe.

Ungaria și Austria ar putea controla navigația pe Dunăre

Potrivit expertului, dacă această privatizare va avea loc, România își va pierde dreptul de decizie asupra unuia dintre cele mai importante puncte strategice. „Ungaria și Austria vor avea acces la activele noastre, la Dunărea noastră, la gurile noastre maritime și la gurile Dunării. Ei vor dicta în navigația fluvială tarife, cine intră, cum intră, de ce și în ce fel. Este rușinos ca România să accepte așa ceva”, a avertizat Cezar Gheorghe.

Privatizarea Administrației Fluviale a Dunării de Jos ridică semne de întrebare asupra intereselor naționale și a consecințelor pe termen lung asupra economiei și securității țării. Deocamdată, autoritățile nu au oferit un punct de vedere oficial cu privire la această posibilă tranzacție.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *