Prima pagină » Actualitati » Politică » Reuters: Ucraina și Rusia aproape au ajuns la un acord de transport maritim la Marea Neagră în martie

Reuters: Ucraina și Rusia aproape au ajuns la un acord de transport maritim la Marea Neagră în martie

Ucraina și Rusia au negociat timp de două luni un acord pentru a asigura siguranța transportului comercial în Marea Neagră și au ajuns la un acord asupra unui text în martie, dar Kievul s-a retras de la discuții „în ultimul moment”, a informat Reuters pe 16 aprilie. citând patru persoane nenumite familiarizate cu chestiunea.

Discuțiile au fost mediate de Turcia după ce au fost împinse de ONU , au declarat sursele pentru Reuters.

În iulie 2023, Rusia s-a retras din Inițiativa privind cerealele Mării Negre , prabusind efectiv acordul. Acordul, intermediat de Turcia și ONU în iulie 2022, a jucat un rol esențial în atenuarea creșterii globale a prețurilor alimentelor cauzată parțial de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, permițând Kievului să-și exporte produsele agricole prin Marea Neagră, în pofida situației în curs de desfășurare. invazie.

Imediat după prăbușirea acordului, Rusia a început atacuri direcționate asupra porturilor din sudul Ucrainei.

Textul proiectului de acord, a cărui copie a fost văzută de Reuters , spunea că Ucraina și Rusia ar oferi garanții de securitate navelor comerciale din Marea Neagră, angajându-se să nu le lovească, să le confisce sau să le percheziționeze dacă acestea sunt fie goale, fie ar avea mărfuri nemilitare declarate.

„Aceste garanții nu se aplică navelor de război, navelor civile care transportă bunuri militare (cu excepția transportului maritim convenit de părți în cadrul misiunilor internaționale)”, se arată în acord.

Deși Kievul nu a semnat oficial documentul, Ucraina și-a dat acordul ca președintele turc Recep Tayyip Erdogan să-l anunțe pe 30 martie, au declarat sursele pentru Reuters.


„În ultimul minut, Ucraina s-a retras brusc, iar acordul a fost anulat”, a spus una dintre surse, ceea ce a fost confirmat de alte trei surse ale agenției de presă.

Sursele au declarat pentru Reuters că nu cunosc motivele presupusei decizii a Ucrainei.

Oficialii ucraineni nu au comentat aceste rapoarte.

Pe măsură ce Rusia a anulat acordul cu cereale în iulie 2023 , Kievul a deschis un nou coridor luna următoare. Considerat inițial ca un coridor umanitar care să permită plecarea navelor blocate acolo de la începutul războiului la scară largă, de atunci a devenit o rută comercială în toată regula .

De la începutul lunii aprilie, peste 36 de milioane de tone metrice de mărfuri au fost livrate prin intermediul acestuia de la deschiderea sa în august 2023.

Ruta nu duce direct prin apele internaționale către strâmtoarea Bosfor, ci îmbrățișează coastele Ucrainei și ale statelor membre NATO, România și Bulgaria, permițând navelor să ocolească blocada efectivă impusă de Moscova.

La sfârșitul lunii februarie, președintele Volodymyr Zelensky a declarat într-un interviu pentru CNN că Ucraina nu va putea apăra un coridor de transport maritim al Mării Negre fără un nou ajutor militar al SUA .

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00