Președintele USR, Cătălin Drulă, a anunțat că Uniunea Salvați România va sesiza DNA-ul și autoritățile canadiene în legătură cu manipularea bursei de către premierul Marcel Ciolacu și cere demisia acestuia. Potrivit comunicatului USR, Drulă a avertizat încă din 1 februarie că declarațiile iresponsabile ale premierului și ale miniștrilor săi „nu fac altceva decât să îmbogățească, pe bursă, băieții lor deștepți”. Valoarea acțiunilor Gabriel Resources a crescut pe tot parcursul lunii februarie, în urma declarațiilor și acuzațiilor lansate de PSD și PNL, care anunțau pierderea procesului și plata unor despăgubiri de 6 miliarde de dolari, menționează sursa citată. Practic, într-o singură lună, pe baza declarațiilor iresponsabile ale lui Marcel Ciolacu, Marcel Boloș și colegii lor de partid, valoarea acțiunilor s-a dublat. Compania canadiană are acum o capitalizare bursieră de peste 800 de milioane de dolari canadieni, ceea ce reprezintă mai mult de 600 de milioane de dolari. Aproape exclusiv pe baza disputelor din România, acționarii au câștigat mai mult de 300 de milioane de dolari, conform comunicatului.
Drulă adaugă că premierul trebuie investigat de autorități precum DNA-ul, ASF-ul sau ANI-ul. Pe de altă parte, jurnalistul Victor Ciutacu a comentat pe Facebook că „Il vad agitat pe Drula. Că ai lu’ Ciolacu sunt speculatori. Or fi, habar n-am, dar Drula insusi are acțiuni la Swiss Capital, care e acționar la BRK Finance Cluj, care are peste 1 milion de acțiuni la Gabriel Resources și garantii pentru încă 2 milioane de acțiuni. În locul lui, m-as fi gandit de doua ori înainte sa dau drumu’ la plangeri.”
BRK Financial Group, singurul broker listat la Bursa de Valori București, a anunțat într-un raport publicat vineri după-amiază că deține în portofoliu 1,26 milioane de acțiuni Gabriel Resources, compania canadiană care a cumpărat în 1998 un drept de exploatare a unui zăcământ de aur din Roșia Montană, județul Alba. De asemenea, BRK Financial Group a anunțat că Ileana Herling a ajuns la o participație de 9,91% după ce anterior a anunțat că SIF Muntenia (SIF4) a vândut 15,83% din deținerea de 18,33%, iar fondul FIA DCP Investiții al Atlas Asset Management a ajuns la o participație de 9,2%. Total, cei doi acționari semnificativi noi au aproximativ 19,1% din BRK, ceea ce înseamnă că, raportat la pachetul vândut de SIF4, unul dintre ei avea și înainte de aceste tranzacții o deținere pentru care nu exista obligativitatea de raportare. Pe platforma termene.ro, Ileana Herling este acționară la 11 companii și administratoră la șase societăți. Nu este însă clar dacă este aceeași persoană.