Autoritatea Electorală Permanentă anunţă că a elaborat şi a publicat Ghidul de prevenire şi combatere a acţiunilor de dezinformare a alegătorilor, în contextul în care zilele trecute a început perioada electorală pentru alegerile europarlamentare şi cele locale. „Fenomenele din sfera dezinformării pot influenţa participarea la vot şi opţiunile alegătorilor, prin urmare constituie pericole reale la adresa democraţiei. Mediul informaţional devine, pe zi ce trece, tot mai greu de navigat din cauza aglomerării de date şi informaţii, fapt ce îngreunează distincţia dintre adevăr şi fals. Prin acest demers ne propunem să contribuim la stabilirea unui climat de încredere şi integritate în organizarea şi desfăşurarea alegerilor din anul 2024 şi să le oferim alegătorilor instrumente concrete prin care să poată obţine o imagine corectă asupra procesului electoral”, a subliniat preşedintele AEP, Toni Greblă, joi, într-o postare pe pagina de Facebook a AEP.
Ghidul prezintă o serie de elemente de evaluare a informaţiei, criterii de identificare a ştirilor/informaţiilor false, recomandări etice pentru jurnalişti, dar şi pentru alţi creatori de conţinut, precum şi recomandări etice pentru un discurs electoral echilibrat.
„Expansiunea fenomenelor de propagare a ştirilor şi informaţiilor false, precum şi de simulare a susţinerii publice pentru o idee cu ajutorul roboţilor automatizaţi constituie vulnerabilităţi ale climatului de integritate aferent campaniilor electorale care urmează să se desfăşoare în anul 2024. Astfel, Autoritatea Electorală Permanentă (…) a elaborat prezentul ghid care tratează recomandări minimale pentru identificarea şi combaterea efectelor ştirilor/informaţiilor false, verificarea veridicităţii surselor de informare şi promovarea unui climat de etică în contextul desfăşurării campaniilor electorale“, a precizat AEP.