La finalul lunii iunie 2022 Judecătoria Medgidia s-a pronunțat în dosarul în care Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, este acuzat de fals intelectual. Instanța a decis condamnarea edilului la „pedeapsa de 1 (unu) an şi 7 (şapte) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual (faptă din 20.06.2019)“, conform minutei judecătorești. „În temeiul art. 60 C.pen. pedeapsa se execută în regim de detenţie“ – au mai decis judecătorii din Medgidia. Oficial, s-a precizat următoarele:
În temeiul art. 321 C.pen., raportat la art. 396 alin (1) şi (2) Cod proc. penală condamnă pe inculpatul V.V., la pedeapsa de 1 (unu) an şi 7 (şapte) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual (faptă din 20.06.2019). În temeiul art. 60 C.pen. pedeapsa se execută în regim de detenţie. În temeiul art. 67 alin. 1 C.pen. aplică inculpatului pedeapsa complementară prevăzută de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C.pen., respectiv interzice inculpatului exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 4 (patru) ani după executarea pedepsei închisorii, după grațierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripție a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiționate. În temeiul art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. 1 C.pen. aplică inculpatului pedeapsa accesorie prevăzută de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C.pen., respectiv interzice inculpatului exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, și dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată. În temeiul art. 25 alin (3) Cod proc. penală raportat la art. 404 alin (4) lit. (i) Cod proc. penală desfiinţează înscrisul Certificatului de atestare fiscală pentru persoane juridice privind impozite, taxe locale şi alte venituri datorate bugetului local nr. …..din …..emis de Primăria mun. Medgidia, aflat la fila 23 dosarul de urmărire penală. În temeiul art. 274 alin. 1 C. pr. pen., obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare către stat în sumă de 11.000 lei aferentă urmăririi penale şi judecăţii. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicarea hotărârii, conform art. 410 alin (1) Cod procedură penală. Pronunţată astăzi, 28.06.2022, după redactare, prin punerea la dispoziţie a soluţiei prin mijlocirea grefei instanţei.Dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța și soluționat de completul de judecată prezidat de Marius Cătălin Croitoru, președintele Judecătoriei Medgidia. Nenea Vrabie s-a născut pe 4 aprilie 1966 la o palmă de loc distanță, mai exact în comuna Peștera.
Valentin Vrabie, născut la 4 aprilie 1966 în comuna Peștera aflată în apropiere, este primarul municipiului Medgidia, ales în anul 2016. În 2008 a fost ales primar al comunei Peștera pe listele PSD iar în 2012, ca independent, a fost reales cu 93% din voturi. În martie 2016 Valentin Vrabie a demisionat din funcția de primar al comunei pentru a candida la funcția de primar al Medgidiei. Condamnat în 2022 fără acord de recunoaștere pentru dosarul de fals intelectual cunoscut generic sub denumirea Colibri și Scatiu, personajul în cauză vrea un nou mandat în fotoliul de prim-gospodar al Medgidiei.
Dosarul păsărilor
Valentin Vrabie a fost trimis în judecată în anul 2020, în baza unui rechizitoriu al Parchetului Curții de Apel Constanța. Procurorii au reținut că primarul din Medgidia a emis un certificat de atestare fiscală în favoarea unei firme, atestând prin fals intelectual că aceasta nu ar fi avut datorii restanțe către bugetul local. În realitate, firma în cauză, deținută de omul de afaceri Ilie Hondoreanu, avea datorii restanțe către bugetul localității. Potrivit informațiilor noastre, afaceristul avantajat de Vrabie urma să vândă un imobil de pe raza localității Medgidia. Însă potrivit legii, tranzacția nu se putea încheia decât în condițiile achitării taxelor și impozitelor locale. Deși suma de plată nu a fost una mare, primarul le-ar fi cerut funcționarilor din subordinea sa să emită certificatul cu zero datorii. În condițiile în care aceștia ar fi refuzat să dea curs acestei solicitări, înscrisul ar fi fost întocmit, potrivit surselor noastre, direct de primarul medgidiot. În cursul procesului penal, instanța de fond a audiat două persoane cu statut de ”martor amenințat”.
Cele două persoane au fost audiate prin mijloace audio-video de transmisie cu vocea și imaginea distorsionate. De asemenea, au fost protejate sub pseudonimele Scațiu și Colibri… de unde și supranumele de ”dosarul păsărilor” atribuit acestei afaceri judiciare. În sfârșit, ca o noutate a cazului, dosarul a fost repus pe rol după ce instanța decisese un prim termen de pronunțare. În acest caz, procedura de administrare a probelor a fost reluată la solicitarea lui Valentin Vrabie.
Cu toate acestea, edilul din Medgidia nu a reușit să răstoarne probatoriul acuzării. De asemenea Vrabie s-a aflat în centrul unui scandal atunci când au fost făcute publice mai multe înregistrări audio, acolo unde edilul nu folosește cuvinte tocmai ortodoxe. Gașca penalului la viitoarele alegeri vrea să-l pună din nou primar. Oare vor reuși să păcălească electoratul și de această dată? Om trăi și om vedea.