REZULATE ALEGERI LOCALE CONSTANȚA 2024

În jur de 50% dintre alegători au votat până la închiderea urnelor. La Constanța, au fost așteptați peste 250.000 de oameni erau așteptați duminică la urne. În cursa pentru primăria Municipiului Constanța s-au înscris 14 candidați, iar alți opt au candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean.

Primele rezultate oficiale parţiale: Chiţac vs Stelian

  1. Vergil Chitac (PNL): 34.92%
  2. Stelian Ion (ADU): 26.38%
  3. Horia Constantinescu (PSD): 24.38%
  4. Ovidiu Cupsa (AUR): 11.53%

Principalul favorit la Primăria Constanța era, înaintea alegerilor locale de duminică, primarul în funcție Vergil Chițac. Acesta candidează cu susținerea PNL, iar pentru liberali câștigarea Primăriei Constanța reprezenta unul dintre principalele obiective asumate înaintea alegerilor de duminică. Votul însă în Municipiul Constanța nu a fost lipsit de evenimente. Încă de sâmbătă seara USR a făcut o plângere penală pe numele primarului Vergil Chițac pe motiv că Primăria a încălcat regulamentul emis de AEP privind numărul de urne instalat în fiecare secție de votare. Primăria Constanța a instalat doar trei urne, invocând motive financiare, asta deși AEP a cerut ca în fiecare secție să fie cinci urne, una pentru fiecare vot. Primarul Constanței a fost amendat cu suma de 2.200 lei de către AEP pentru nerespectarea hotărârii în cauză.
Un sondaj INSCOP realizat cu o săptămână înainte de alegerile de duminică îl plasa pe Vergil Chițac cu prima șansă pentru obținerea unui nou mandat în fruntea Primăriei Constanța. Acesta era cotat cu 38,1% din voturi, urmat fiind de candidatul PSD, Horia Constantinescu, fostul președinte al ANPC. Acesta din urmă era cotat cu 27,3% din voturi. Candidatul ADU, Stelian Ion, fostul ministru USR al justiției, era cotat cu șansa a treia la o victorie pentru Primăria Constanța. Același sondaj îl cota cu 13,4% din voturi, cu puțin în fața candidatului AUR, Sorin Cupșa. Reamintim că la alegerile din 2020, lupta principală s-a dat tot între Vergil Chițac și Stelian Ion. În urmă cu patru ani a câștigat candidatul PNL cu 28% din voturi, față de 24%, cât obținuse candidatul USR.
Prezenţa la vot la alegerile locale 2024 în municipiul Constanţa a fost de 43,12 la sută. La nivelul judeţului, prezenţa la vot a fost de 49,30 la sută. Urnele s-au închis la ora 22.00.
Un candidat la Primăria Băneasa din judeţul Constanţa este acuzat că a agresat un alegător după ce îi oferise acestuia 1.000 de lei şi a fost refuzat. Potrivit presei locale, ar fi primarul în funcție, care l-ar fi amenințat cu cuțitul pe alegător. Candidatul respectiv este cel al PSD, el fiind şi primarul în funcţie.
Date noi, pe surse,

  1. Vergil Chitac (PNL): 33.98%
  2. Stelian Ion (ADU): 27.08%
  3. Horia Constantinescu (PSD): 23.19%
  4. Ovidiu Cupsa (AUR): 11.41%
  5. Felicia Ovanesian (Independent): 0.81%
  6. Adrian Bilba (Partidul Ecologist): 0.26%

Tot pe surse, Paraschiva Bobe, PSD, ar fi câștigat Primăria Peștera în fața Nicoletei Vrabie, PNL. La Medgidia, sursele spun că Valentin Vrabie, PNL, câștigă detașat. PNL ar mai fi câștigat Ciocârlia, Comana, Mihai Viteazu, Albești și Horia. PNL rămâne cu Cernavodă, Mariana Gâju rămâne primar în Cumpăna, iar Reșit Taner în Tuzla. Vasile Lumânare a fost reales la Corbu. Iulia Iurea devine primar în Valu lui Traian. George Scupra a fost reales în Ovidiu, ca și Radu Cristian în Mangalia.

Articole asemănatoare

Adevărații Extremiști din România

USR şi-a ales noul preşedinte: Elena Lasconi

USR își alege noul președinte. În cursă au rămas 4 candidați

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE