Horia Constantinescu si evenimenul inițiat de dr. Any Axelerad, dedicat persoanelor ce suferă de Parkinson. Boala Parkinson

Am fost invitat astăzi, alături de colegii mei, la un eveniment inițiat de dr. Any Axelerad, dedicat persoanelor ce suferă de Parkinson. Boala Parkinson este greu de înțeles de noi, cei care nu suntem suferinzi sau nu avem în familie astfel de cazuri.

Am discutat despre măsurile pe care orice administrație publică locală ar trebui să le aplice pentru facilita procesul de integrare în societate al acestor oameni dar și pentru a fi un sprijin real în lupta cu această afecțiune.

Infrastructura, astăzi deficitară, trebuie adaptată nevoilor persoanelor cu dizabilități. Este primul pas spre integrare. Centrele dedicate pentru petrecerea timpului liber în mod liniștitor și functional nu trebuie să lipsească dintr-un oraș mare, așa cum este Constanța.

Este nevoie de sprijin financiar. Știm cu toții cât de scump este tratamentul, știm că de foarte multe ori este nevoie de un însoțitor în cazul bolnavilor de Parkinson. Iar o bursă acordată de municipalitate ar putea acoperi astfel de cheltuieli. Timpul petrecut în natură ajută enorm iar pentru asta trebuie să asigurăm în jurul blocurilor spații verzi, de recreere, unde să te poți încărca de energie pozitivă.

Dacă vrem să depășim stadiul de planuri și să discutăm de lucruri concrete avem nevoie de un departament special creat în cadrul Primăriei, care ar putea gestiona mult mai bine politica de integrare a persoanelor cu dizabilități, un departament care să funcționeze într-un parteneriat real cu organizațiile de profil.

Toate aceste măsuri sunt la îndemâna colegilor mei consilieri, sunt proiecte pe care ar trebui să le aibă în vedere.

Un bun exemplu în acest sens este inițiativa avută de Costin Răsăuțeanu, programul „Stop Depresia” prin care persoanele diagnosticate cu depresie primesc un sprijin financiar pentru tratarea afecțiunii. Din păcate, orgoliile și ambițiile politice ale celor care astăzi conduc Constanța au făcut ca acest proiect să bată pasul pe loc. Este rușinos. Astfel de lucruri nu trebuie să se mai întâmple.

Vreau să mulțumesc astăzi, încă o dată, medicilor cu adevărat dedicați meseriei lor. Am mai spus-o și o voi spune în continuare. Pentru mine, sunt mici Dumnezei pe Pământ.

Horia Constatinescu via Facebook

Articole asemănatoare

Cadrele medicale au fost solicitate să intervină la Sibioara, lângă fermă. A avut loc un tragic accident rutier.

A fost eliberată autorizația pentru construcția unei parcări supraetajate în cartierul Tomis Nord

Ce modificări va aduce clădirii monument istoric din zona Peninsulară

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE