Condusă de premierul Andrej Plenković, Uniunea Democrată Croată a câștigat 60 de locuri din 151, dar se confruntă cu discuții dure pentru a aduna majoritatea

Incumbent Croatian Prime Minister Andrej Plenkovic gestures at the Croatian Democratic Union (HDZ) party headquarters in Zagreb, Croatia, on April 17, 2024. Croatia's ruling conservative party won the most seats in a parliamentary election on April 17, but not enough to form a government, almost complete official results showed as tough talks loom in the coming days to gather a majority. Incumbent Prime Minister Andrej Plenkovic's Croatian Democratic Union (HDZ) won 61 seat in the 151-member assembly, showed the results from more than 80 percent of the polling stations. (Photo by Damir SENCAR / AFP)


Partidul conservator care guvernează Croația a obținut cele mai multe locuri în alegerile parlamentare, dar nu suficiente pentru a forma un guvern, conform rezultatelor aproape complete.

Uniunea Democrată Croată (HDZ), condusă de premierul Andrej Plenković, a câștigat 60 de locuri din cele 151 disponibile în adunarea legislativă, conform rezultatelor peste 90% din secțiile de votare. Comparativ cu alegerile anterioare din 2020, când HDZ a obținut 66 de locuri, numărul de locuri câștigate a scăzut.

În zilele următoare, se așteaptă discuții dificile pentru formarea unui guvern.

„HDZ a câștigat pentru a treia oară consecutiv în mod clar alegerile parlamentare”, a declarat Plenković susținătorilor săi la Zagreb, joi dimineață.

O coaliție de centru-stânga condusă de social-democrați (SDP) a obținut 42 de locuri, iar partidul naționalist de dreapta Homeland Movement s-a clasat al treilea, cu 14 locuri. Partidele ultraconservatoare și de stânga verde au obținut, fiecare, 11 și 10 locuri.

HDZ va începe să formeze o nouă majoritate parlamentară pentru a constitui guvernul, a declarat Plenković joi dimineață.

Liderul SDP, Peđa Grbin, a menționat că, deși rezultatele nu au fost cele așteptate de partid, acestea „au demonstrat că… oamenii doresc o schimbare”.

„Nu s-a terminat”, a spus el la sediul partidului din Zagreb.

Analiștii au remarcat că partidul Mișcarea Patriei are oportunitatea de a negocia puternic, putând juca un rol important în formarea unui nou guvern. Cu toate acestea, analistul politic Tihomir Cipek a declarat pentru Nova TV că „procesul de negociere va fi extrem de dificil”.

Prezența la vot a fost de 60%, în creștere față de 47% înregistrat în 2020, în urma unei campanii electorale aprinse între Plenković și președintele populist de stânga Zoran Milanović, care a continuat să facă campanie electorală, în ciuda avertismentelor din partea instanțelor.

Cu câteva luni înainte de alegeri, Plenković și HDZ-ul său păreau pregătiți pentru o victorie confortabilă, care ar fi asigurat un al treilea mandat ca prim-ministru. Cu toate acestea, la mijlocul lunii martie, Milanović – liderul cu popularitate politică ridicată – a anunțat că îl va provoca pe Plenković și va candida pentru social-democrați.

Milanović a făcut acest anunț în pofida deciziei instanței supreme a țării, care a stabilit că poate candida doar după demisia sa din funcția de președinte. Funcția de președinte al Croației este în mare parte ceremonială pentru o persoană fără afiliere politică.

Articole asemănatoare

Admiterea in 2024, e cu buletinul ca la Provident, si un plic…

LIVE România vs Olanda 0-3

Radio Dobrogea, amendat de CNA pentru răspunsul arhiepiscopului Teodosie către o femeie abuzată

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE