Un fenomen neobișnuit a avut loc în Marea Neagră, unde o explozie luminoasă a fost surprinsă deasupra apei în timpul unei furtuni. Specialiștii în chimie susțin că ar fi vorba despre o pungă de gaze care s-ar fi eliberat de pe fundul mării și ar fi fost aprinsă de un fulger. Incidentul a fost capturat de o cameră de supraveghere din stațiunea Olimp, la aproximativ 180 de kilometri de mal, duminică seara, la ora 23:16.
Anca Sterpu, șefa departamentului de chimie de la Universitatea Ovidius, consideră că această bilă de lumină ar fi rezultatul unei acumulări de gaze care au explodat. Biologul Adrian Bâlba a explicat că mișcările tectonice pot elibera bule de gaze inflamabile în mare, iar climatologul Alex Trandafir a adăugat că un fulger care lovește o astfel de pungă de gaze poate declanșa o explozie.
De asemenea, specialiștii menționează prezența hidrogenului sulfurat la adâncimi mai mari de 200 de metri în Marea Neagră, iar cercetările continuă pentru a stabili dacă acest gaz a fost cauza exploziei. Deși autoritățile navale și Ministerul Apărării nu au raportat oficial acest incident, anchetele sunt în desfășurare.
Leave a Reply