Surpriză în Austria: Nehammer a pierdut în fața extremei drepte, cea mai puternică forță politică din țară

Austria, 10 iunie 2024 – Partidul Libertății din Austria (FPÖ), de extremă-dreapta, a ieșit ieri pe primul loc la alegerile europene de duminică, conform sondajelor la ieșirea de la urne publicate de principalele instituții media, citate de AFP și Reuters. Aceasta este prima dată când FPÖ devine cea mai importantă forță politică din țara alpină.

Rezultatele Sondajului

Rezultatele unui sondaj ORF/APA/Puls arată că FPÖ este creditat cu 27% din voturi. Conservatorii austrieci (ÖVP), partidul cancelarului Karl Nehammer, au obținut 23.5%, iar social-democrații (SPÖ) au 23%. Alte partide au obținut următoarele procente:

  • Verzii (GRÜNE-G/EFA): 10.5%
  • NEOS (NEOS-RE): 10.5%
  • Partidul Comunist Austriac (KPÖ-LEFT): 3%
  • DNA (DNA→ECR): 2.5%

Marja de eroare a sondajului este de 2,5%.

Contextul Politic

Aceste rezultate de la alegerile europarlamentare reprezintă un ultim test înaintea legislativelor naționale care vor avea loc în toamna acestui an. Partidul Popular Austriac (ÖVP), aflat la guvernare, a suferit o scădere de popularitate în ultimii ani, în parte din cauza scandalurilor de corupție și a incapacității de a ține inflația sub control. Alegătorii sunt nemulțumiți și de gestionarea pandemiei și de politicile de imigrație.

Problema migrației ilegale a fost un argument major pentru guvernul austriac, care a blocat aderarea totală a României și Bulgariei la Schengen. Cele două țări au aderat în primăvară doar cu granițele aeriene și marine.

Strategia Extremei Drepte

Sociologii au prevăzut că mulți dintre cei care au votat pentru partidul de centru-dreapta în 2019 erau pregătiți să susțină FPÖ. Partidul, fondat de foști ofițeri SS în anii 1950, a fost anterior la guvernare, dar a ieșit în urma unui scandal uriaș de corupție și influență rusească.

Campania FPÖ s-a concentrat pe nemulțumirile interne, acuzând Uniunea Europeană pentru problemele țării și susținând că Bruxelles-ul profită de Austria. Ironia, menționată de Politico, este că apartenența la piața unică a fost avantajoasă pentru economia austriacă, care a prosperat datorită frontierelor deschise către Europa Centrală și de Est, aceleași frontiere care sunt acum considerate o amenințare pentru modul de viață al austriecilor.


Precizări: Informațiile prezentate reflectă rezultatele sondajelor la ieșirea de la urne și contextul politic actual din Austria.

Articole asemănatoare

Admiterea in 2024, e cu buletinul ca la Provident, si un plic…

LIVE România vs Olanda 0-3

Radio Dobrogea, amendat de CNA pentru răspunsul arhiepiscopului Teodosie către o femeie abuzată

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE