Rezumat Internațional 3 mai 2024

Haos în campusurile universitaredin Statele Unite, trupele ruse intră într-o bază care găzduiește armata americană în Niger, iar laburiștii britanici pretind victorie în fața conservatorilor de la guvernare.

În plus, zeci de cercetători au semnat o declarație în care afirmă că este posibil ca animalele să fie sensibile.

Cele mai importante știri de astăzi

SE RĂSPÂNDESC PROTESTELE PRO-PALESTINIENE DIN CAMPUSURI

  • Poliția a îndepărtat cu forța zeci de protestatari pro-palestinieni sfidătoari din mai multe campusuri ale colegiilor din SUA, evacuând inclusiv o tabără de la UCLA, într-o scenă care a subliniat haosul izbucnit în universități în această săptămână.
  • Premierul Quebecului, Francois Legault, a spus că tabăra de la Universitatea McGill din Montreal ar trebui demontată pe măsură ce alți studenți construiesc tabere pro-palestiniene în unele dintre cele mai mari universități din Canada.
  • Sute de protestatari pro-palestinieni s-au adunat la una dintre universitățile de top din Australia cerând să fie retrase contractele companiilor cu legături cu Israelul, în timp ce poliția din Paris a intrat în prestigioasa universitate Sciences Po din Franța și a îndepărtat studenții activiști care ocupaseră clădirile acesteia.


ALTE STIRI

  • Personalul militar rus a intrat într-o bază aeriană din Niger , care găzduia trupe americane, o mișcare care urmează deciziei juntei din Niger de a expulza forțele americane.
  • Partidul Laburist din Marea Britanie a câștigat un loc parlamentar în nordul Angliei și controlul mai multor consilii, provocând pierderi grele conservatorilor la guvernare pentru a exercita mai multe presiuni asupra premierului Rishi Sunak.
  • Prietenul lui Donald Trump, Michael Cohen, a fost supărat că nu i s-a oferit un loc de muncă de top în administrația lui Trump, după ce omul de afaceri republican devenit politician a câștigat alegerile prezidențiale din 2016, potrivit mărturiei la procesul penal hush-money al lui Trump.
  • China a lansat o navă spațială fără echipaj într-o misiune de aproape două luni pentru a recupera roci și pământ de pe partea îndepărtată a Lunii, fiind prima țară care a făcut o încercare atât de ambițioasă.
  • Ruinele unui oraș vechi de secole au apărut in locul unui baraj uscat de secetă din nordul Filipinelor, oferind locuitorilor un spectacol rar și o sursă suplimentară de venit într-o regiune dependentă de cultivarea orezului.
 Afaceri și piețe
  • Rezultatele trimestriale și previziunile Apple au depășit așteptările, deoarece producătorul de iPhone a dezvăluit un program record de răscumpărare de acțiuni, trimițându-și stocurile în creștere cu 6% în tranzacțiile extinse.
  • Grupul de mărfuri Glencore studiază o abordare pentru Anglo American , o dezvoltare care ar putea declanșa un război de licitații pentru compania minieră veche de 107 ani. Anglo a respins o propunere de 39 de miliarde de dolari din partea grupului miner BHP nr. 1 din lume.
  • Autoritățile de reglementare din SUA au aprobat achiziția de către Exxon Mobil a Pioneer Natural Resources , în valoare de 60 de miliarde de dolari , dar l-au exclus pe fostul CEO al Pioneer din consiliul de administrație al Exxon, pe baza acuzațiilor că acesta a încercat să se complice cu OPEC pentru a crește prețul petrolului.
  • Airbus a cerut compensații financiare pentru a prelua operațiunile cu pierderi de bani de la Spirit AeroSystems, o cerere care a apărut ca un obstacol în calea unui acord între furnizor și principalul său client Boeing.

Săptămâna Următoare
  • Băncile centrale din Australia, Marea Britanie și Suedia se vor întâlni săptămâna viitoare, în timp ce piețele evaluează cât de multă libertate are Rezerva Federală a SUA pentru a reduce ratele în acest an.
  • Comercianții sunt panicati referitor la intervenția valutară pe piata japoneză, în timp ce cântăresc efectele turbulențelor pieței americane. Iată ce este pregătit pentru piețele globale în săptămâna următoare.
  • Președintele chinez Xi Jinping se îndreaptă în Europa pentru prima dată în cinci ani, într-o vizită care ar putea scoate la suprafață diviziunile europene în privința comerțului cu Beijingul și a modului în care continentul se poziționează ca un pol între Statele Unite și China.
  • Panamezii vor alege un nou președinte duminică, opt candidați urmând să apară pe buletinul de vot, iar sondajele arătând clasamente mixte între cei cinci fruntași.
  • Ciad va organiza alegeri prezidențiale luni, fiind primul dintr-un șir de state lovite de lovitură din Africa Centrală și de Vest care folosește urna pentru a încerca să iasă din anii de guvernare militară. 

Succesele apărării aeriene antirachetă alimentează cererea globală pentru sisteme Patriot

Un sistem de apărare aeriană Patriot este văzut în timpul antrenamentului militar polonez la Varșovia în această fotografie de fișier. REUTERS/Kacper Pempel

Succesul apărării împotriva rachetelor balistice care se confruntă cu primele lor scenarii de luptă complexe și cu mize mari în Israel, Marea Roșie și Ucraina va încuraja armatele la nivel global să investească în sistemele costisitoare , spun experții – și va intensifica cursele înarmărilor cu rachete. Este un potențial câștig de cauză pentru companii precum Lockheed Martin și Raytheon.


Și, în sfârșit…

Urangutanul de Sumatra Rakus văzut în situl de cercetare Suaq Balimbing din Indonezia. Institutul Armas/Max Planck pentru Comportamentul Animalelor/Foulat prin REUTERS

În iunie 2022, un mascul urangutan de Sumatra pe nume Rakus a suferit o rană facială sub ochiul drept, primita se pare, în timpul unei lupte cu un alt mascul urangutan la situl de cercetare Suaq Balimbing, o zonă protejată de pădure tropicală din Indonezia.

Ceea ce a făcut Rakus trei zile mai târziu a atras atenția oamenilor de știință. Urangutanul a folosit plante medicinale pentru a trata rănile, fapt ce intrigă oamenii de știință

Articole asemănatoare

Podul care vine din Suedia se transforma intr-un tunel sub mare si reapare in Danemarca

Noua rută feroviară lansată de Căile Ferate Slovene oferă o oportunitate excelentă de a explora trei țări și opt orașe

ULTIMA ORĂ: Curtea Supremă a SUA Decide în Favoarea lui Trump în Procesul privind Imunitatea

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE