China oferă acostare pentru o navă de marfă rusă sancționată de SUA implicată în transferurile de arme nord-coreene către Rusia, potrivit imaginilor din satelit obținute de Reuters, în timp ce preocupările SUA cresc în legătură cu sprijinul Beijingului pentru războiul Moscovei în Ucraina, scrie Reuters
Institutul Regal al Serviciilor Unite (RUSI) din Marea Britanie a declarat că nava rusă Angara, care din august 2023 a mutat în porturile rusești mii de containere despre care se crede că ar conține muniție nord-coreeană, este ancorată la un șantier naval chinez din estul provinciei Zhejiang din februarie.
Prezența navei în portul chinez subliniază provocările cu care se confruntă Statele Unite și aliații săi, în timp ce încearcă să sufoce sprijinul militar și economic pentru Rusia. Cu Ucraina sub un nou asalt rusesc și lipsit de muniții, oficialii americani au emis avertismente din ce în ce mai dure cu privire la ceea ce spun ei că este ajutorul Chinei la reconstruirea armatei Rusiei după eșecurile sale timpurii în războiul din Ucraina.
Se așteaptă ca acest sprijin să fie în fruntea agendei în această săptămână, când secretarul de stat Antony Blinken vizitează Beijing. Al doilea diplomat al Departamentului de Stat, Kurt Campbell, a declarat luna aceasta că Washingtonul nu va „rămîne” dacă Beijingul își va spori sprijinul pentru Moscova. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a spus că este la curent cu „rapoartele credibile, open-source” conform cărora Angara este în prezent acostat într-un port chinez și a ridicat problema autorităților chineze.
„Facem apel la toate statele membre să-și îndeplinească obligațiile în temeiul UNSCR 2397”, a spus oficialul, referindu-se la o rezoluție a Națiunilor Unite, restricționarea comerțului cu Coreea de Nord și obligarea statelor ONU să anuleze înmatricularea oricăror nave implicate în activități ilicite. „Când secretarul Blinken se va întâlni cu omologii săi din RPC săptămâna aceasta, el va aborda o serie de preocupări, inclusiv războiul Rusiei împotriva Ucrainei și legăturile Rusia-RPDC”, a spus purtătorul de cuvânt, referindu-se la China și Coreea de Nord prin inițialele numelor lor oficiale.
Imaginile din satelit obținute de RUSI în ultimele luni de la companii, inclusiv firma de imagistică a Pământului Planet Labs PBC, cu sediul în San Francisco, au arătat că Angara este andocat la șantierul naval Zhoushan Xinya din Zhejiang, care pe site-ul său spune că este cea mai mare companie privată de reparații de nave din China.
Nava a fost identificată prin transponderul său unic al sistemului de identificare automată (AIS) care a fost pornit pentru scurt timp, probabil din motive de siguranță, în timp ce naviga pe o porțiune aglomerată a strâmtorii Coreei în drum spre China. RUSI a spus că înainte de a ajunge în China pe 9 februarie, aparent pentru reparații sau întreținere, Angara a fost andocat în ianuarie în porturile nord-coreene și rusești, cu transponderul oprit. A încetat din nou transmiterea la scurt timp după sosirea în China.
Nava, sancționată de SUA, în mai 2022, a efectuat cel puțin 11 livrări între portul nord-coreean Rajin și porturile rusești din august 2023, potrivit RUSI, care și-a urmărit mișcările ca parte a unui proiect de utilizare a datelor open source pentru a monitoriza evaziunea sancțiunilor din Coreea de Nord.
Ambasada Chinei la Washington a declarat că nu cunoaște detaliile legate de Angara, dar că China „se opune întotdeauna sancțiunilor unilaterale și jurisdicțiilor cu braț lung care nu au nicio bază în dreptul internațional sau mandatul Consiliului de Securitate”. Ministerul de Externe al Chinei a declarat, de asemenea, că nu are informații despre această problemă.
SUA și zeci de alte țări au declarat la începutul acestui an că transferurile de arme nord-coreene către Rusia încalcă „flagrant” multiple rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU.
Joseph Byrne, cercetător la RUSI, a spus că guvernul Chinei ar trebui să știe că nava sancționată de SUA a fost andocată la șantierul său naval. „Dacă îi permite (Angara) să plece din port neinspectat și proaspăt reparat, atunci arată că China probabil nu va lua nicio măsură asupra acestor nave rusești”, a spus Byrne.
Washingtonul a cerut în repetate rânduri Chinei să nu ajute efortul de război al Moscovei de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, care a venit la doar câteva săptămâni după ce Rusia și China au declarat un „parteneriat fără limite”. Blinken a criticat săptămâna trecută sprijinul Chinei pentru industria de apărare a Rusiei, spunând că Beijingul este în prezent principalul contributor la războiul Moscovei în Ucraina, deși furnizează componente critice pentru armament.
Ministerul de Externe al Rusiei și Șantierul Naval Zhoushan Xinya nu au răspuns solicitărilor de comentarii cu privire la Angara. Site-ul web al companiei spune că clienții săi provin din Asia, Europa și SUA și că are „cooperare strategică” cu companii maritime globale, inclusiv Maersk și Evergreen Marine Corp din Taiwan, precum și parteneriate cu companii europene de tehnologie. Atât Rusia, cât și Coreea de Nord au respins în mod repetat criticile privind presupusele livrări de arme. Moscova spune că va dezvolta legături cu orice țări dorește și că cooperarea sa cu Phenianul nu contravine acordurilor internaționale.
Campbell a declarat, luni, la un eveniment la Washington, că parteneriatul în creștere dintre China și Coreea de Nord cu Rusia este „antitetic” intereselor de securitate ale SUA în Europa și Indo-Pacific.