POLITICO: “Lui Macron îi face plăcere să vorbească, dar dă dovadă de slăbiciune în a acționa”, spune rivalul de stânga Glucksmann.


Ieri, la Paris, principalul candidat social-democrat francez, Raphaël Glucksmann, a criticat nivelul insuficient de sprijin european pentru Ucraina, acuzând liderii, inclusiv președintele Emmanuel Macron, că “îi face plăcere să vorbească, dar dă dovadă de slăbiciune în acțiuni”.

“Încă nu ne-am pus ordine în liniile de producție, încă nu am făcut ceea ce trebuia făcut”, a declarat Glucksmann pentru POLITICO la un eveniment la Paris miercuri. “Există un astfel de dezechilibru în puterea de foc, încât ne aflăm într-un punct de cotitură”.

Întrebat despre riscul unei înfrângeri iminente a Ucrainei, Glucksmann a acuzat Europa de Vest că “nu a fost la înălțime” după lansarea atacului Rusiei împotriva Ucrainei.

Glucksmann, membru al grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, a declarat că Franța trimite “doar 3.000 de obuze pe lună” în Ucraina, în timp ce Rusia trage “20.000 de obuze pe zi”. Deși unele estimări timpurii au indicat că Rusia ar putea trage până la 20.000 de obuze pe zi, alții consideră că această cifră este mai aproape de 10.000.

El l-a acuzat pe Macron că a “neglijat Varșovia și Vilnius” în favoarea “Beijingului și Moscovei”, acuzându-l pe președintele francez că face parte dintr-o “veche tradiție a elitelor franceze care se simt înmulțumiți atunci când au o relație specială” cu chinezii și rușii regimuri.

Susținerea efortului de război al Kievului este o necesitate nu doar pentru Ucraina, ci și pentru Franța, a adăugat el, subliniind atacurile cibernetice rusești împotriva spitalelor franceze. “Există un război hibrid condus împotriva democrațiilor noastre, care se traduce militar pe frontul ucrainean”.

În creștere în sondaje, Glucksmann, care reprezintă propriul său partid Place Publique și este susținut de Partidul Socialist Francez, conduce a doua sa campanie electorală pentru UE. Deși lista sa a primit abia peste șase la sută din voturi în 2019, de atunci el a câștigat acțiune prin campania sa pe teme legate de drepturile omului și poziția sa față de Ucraina.

Brandul lui Glucksmann de politică social-democrată încearcă să atragă alegători nemulțumiți atât de abordarea de stânga dură a mișcării France Unbowed a lui Jean-Luc Mélenchon, cât și de trecerea la dreapta a lui Macron.

Potrivit lui Glucksmann, alegătorii proeuropeni, de stânga, au fost “prinși într-o pâlnie” între Mélenchon și Macron și forțați să treacă cu vederea fie credința lor într-o UE mai puternică și sprijinul pentru Ucraina prin sprijinirea stângii radicale, fie în problemele economice prin susținerea lui Macron.

Articole asemănatoare

Incendiile de vegetație amenință turiștii în stațiunea Kușadasî, Turcia

„Criza spațială” din Europa ajunge la final! Racheta Ariane 6, aproape gata de lansare

După zece ani, NATO are un nou șef: Mark Rutte

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE