Parlamentul European a adoptat noul Pact privind azilul sau migratia intitulat „Plătiți sau acceptați”, care urmează să înlocuiască Acordul de la Dublin, după doi ani de negocieri. Acest pact va aduce modificări semnificative în politica europeană privind migrația și azilul.
În esență, țările bogate din Uniunea Europeană vor avea posibilitatea să plătească pe cele mai sărace pentru a prelua migranți, fără a impune obligații reciproce. Solicitările de azil vor trebui să fie procesate mai rapid, inclusiv la frontierele UE, iar procedurile de returnare vor fi mai eficiente. Totuși, aceste schimbări ridică întrebări și preocupări cu privire la posibilele implicații și capcane.
Pentru a-și asuma presiunea migrației, statele membre ale UE vor trebui să contribuie prin relocarea solicitanților de azil sau a beneficiarilor de protecție internațională, fie financiar, fie prin sprijin operațional și tehnic. De asemenea, vor fi actualizate regulile Dublin, care determină responsabilitatea pentru examinarea cererilor de azil.
Confruntarea cu situațiile de criză
Pactul include și măsuri pentru gestionarea situațiilor de criză și pentru prevenirea abuzului migranților în cazuri de instabilitate politică. Va fi introdus un nou mecanism pentru a răspunde la creșterile bruște ale sosirilor și pentru a asigura solidaritatea între statele membre.
Pentru a identifica mai bine migranții la sosire și pentru a garanta respectarea drepturilor fundamentale, vor fi instituite proceduri de pre-screening și monitorizare independentă. De asemenea, vor fi stabilite standarde uniforme pentru recunoașterea statutului de refugiat sau de protecție subsidiară.
Regulamentul Eurodac
Datele despre persoanele care sosesc ilegal în UE, inclusiv amprentele digitale și portretele celor cu vârsta de șase ani și peste, vor fi stocate în baza de date reformată Eurodac. Autoritățile vor putea, de asemenea, să înregistreze dacă o persoană poate reprezenta o amenințare la adresa securității, dacă a arătat agresivitate sau dacă a purtat o armă.
Standarde de calificare pentru recunoașterea statutului
Parlamentul a susținut, de asemenea, noi standarde uniforme pentru toate statele membre cu privire la recunoașterea statutului de refugiat sau a statutului de protecție subsidiară, precum și cu privire la drepturile acordate celor eligibili pentru protecție. Statele membre ar trebui să evalueze situația din țara de origine pe baza informațiilor de la Agenția UE pentru Azil, iar statutul de refugiat va fi revizuit în mod regulat. Solicitanții de protecție vor trebui să rămână pe teritoriul statului membru responsabil cu cererea lor sau în care se acordă protecție.
În plus, Pactul prevede o cale sigură și legală pentru migranții care doresc să ajungă în Europa, prin intermediul unui nou cadru de reinstalare și admitere umanitară.
Adoptarea acestui pachet legislativ reprezintă un răspuns la așteptările cetățenilor europeni de a consolida rolul UE în gestionarea migrației și a frontierelor sale externe, în conformitate cu principiile solidarității și protecției drepturilor omului.