Conferință de dreapta NatCon, unde Nigel Farage și Suella Braverman au vorbit, și-a reluat activitatea după ce un tribunal din Bruxelles a anulat încercarea primarului local de a o închide.
După acțiunile criticate de prim-ministrul belgian Alexander De Croo ca fiind “inacceptabile” și “neconstituționale”, organizatorii conferinței de Conservatorism Național s-au adresat consiliului de stat, instanța supremă administrativă a Belgiei.
Tribunalul a concluzionat că nu există dovezi că conferința în sine prezenta o amenințare la ordinea publică, sugerând că preocupările se bazau exclusiv pe reacțiile potențiale ale opozanților. A confirmat autoritatea primarului de a solicita ordine polițienești pentru închiderea evenimentelor în cazuri de “tulburări grave ale liniștii publice”.
Marți au avut loc scene haotice la locul de desfășurare Claridge, când poliția a intrat pentru a servi o ordine chiar când Farage își încheia discursul.
Suella Braverman, fost secretar de stat pentru Interne în Marea Britanie, care a urmat discursului lui Farage, și-a continuat discursul criticând Convenția Europeană a Drepturilor Omului, deși conferința fusese deja închisă.
Emir Kir, primarul local care a inițiat ordinea de dizolvare a conferinței, a rămas sfidător miercuri, invocând analiza făcută de o agenție de stat belgiană care monitorizează amenințările extremiste.
Decizia tribunalului, detaliată de prim-ministrul belgian, includea afirmațiile inițiale ale lui Kir despre conferință, care pretindeau că exista potențialul unor tulburări grave și că vorbitorii includ provocatori, homofobi și persoane aflate sub protecția poliției în țările lor.
Afirmațiile lui Kir despre evaluarea oficialilor antiterorism au fost respinse ca fiind “nonsens” de un profesor de la Universitatea Kent și de directorul executiv al MCC Brussels, un think tank finanțat de guvernul maghiar condus de Viktor Orbán, unul dintre vorbitorii conferinței.
Paul Coleman, directorul executiv al ADF International, o organizație de advocacy juridic care susține cauzele de dreapta, l-a acuzat pe primarul local de “cenzură autoritară”. Conferința a fost organizată după ce alte două locații au anulat sub presiunea primarilor locali.
“Deși bunul simț și justiția au prevalat, ceea ce s-a întâmplat ieri este un semn întunecat pentru democrația europeană”, a declarat Coleman.
Decizia primarului a atras condamnări largi atât din partea stângii, cât și din partea dreptei, organizatorii pretinzând că sunt victime ale “culturii anulării”.
Printre vorbitorii de miercuri s-au numărat Orbán, care a folosit platforma pentru a cere o schimbare de conducere la Bruxelles. “Cred că libertatea în Europa, și în special la Bruxelles, este în pericol, așa cum s-a arătat ieri”, a spus liderul ungar, folosind termenul “democrație iliberală” pentru a descrie statul pe care îl construiește în Ungaria.
Éric Zemmour, fost candidat la președinția Franței și printre cei cărora li s-a interzis intrarea marți, a adresat și el un discurs adunării de miercuri. “Grație lui Dumnezeu, grație presiunii pe care am exercitat-o, grație scandalului din toată Europa, Europa a arătat că este încă continentul democrației liberale și al statului de drept”, a spus Zemmour reporterilor la conferință.
Încercarea de a închide evenimentul a fost criticată atât de stânga, cât și de dreapta, inclusiv de Keir Starmer, liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, ale cărui declarații au fost că “chiar dacă ar fi fost decizii operaționale despre care nu știm, în principiu, el crede în principiul libertății de exprimare.”