POLITICO: Procesul legislativ notoriu de complex al blocului EU poate fi aparent accelerat când vine vorba de fermieri, sau alegeri.

UE nu este cunoscută pentru elaborarea legilor în grabă. Dar, cu fermierii care au ieșit în stradă în această primăvară pentru a protesta împotriva birocrației, poliția fiind inproscată cu ouă și gunoi de grajd aruncate pe străzile orașului, factorii de decizie politică au descoperit dintr-o dată o modalitate de a accelera lucrurile – chiar dacă înseamnă să renunțe la dezbaterea publică sau să ignore dovezile că ceea ce se întâmplă va face mai mult bine sau rău.

Deputații din Parlamentul European sunt așteptați să aprobe o propunere a Comisiei Europene de a dilua mai multe cerințe în sistemul de subvenții agricole de peste 300 de miliarde de euro al blocului, în efortul de a reduce birocrația. Cerințele – cunoscute în jargonul UE ca „condiționalitate” – îi obligă pe fermieri să protejeze mediul dacă doresc bani publici.

Comisia a avut nevoie de doar câteva săptămâni pentru a elabora propunerea, lucrând la cererea autorităților naționale și consultându-se numai cu fermierii care se supun regulilor. Nu a efectuat o evaluare a impactului – un standard de aur pentru legislația de calitate, conform propriului său regulament – ​​și nici nu a discutat cu grupurile societății civile care reprezintă interesele publicului larg.

„Dezvoltarea [PAC] se va face pe furiș”, a scris europarlamentarul verde Benoît Biteau pe X. „În final, fermierii, natura și democrația pierd”.

Dintre cele patru grupuri de ferme consultate de Comisie, două au criticat de atunci modul în care a fost elaborată propunerea, acuzând executivul UE că își folosește participarea la consultare pentru a justifica schimbări care „cel mai probabil vor duce la reducerea nivelului de mediu al PAC și, în cele din urmă, legitimitatea sa.”

Dar, având în vedere că votul din mediul rural este posibil crucial în alegerile UE din iunie, doar parlamentarii din stânga culoarului au certat Comisia pentru graba sa de a dezlega aspectele verzi din bugetul blocului pentru subvenții agricole.

„Nu împărtășesc această opinie”, a declarat deputatul italian de centru-dreapta Herbert Dorfmann, care conduce Partidul Popular European, cel mai mare grup al Parlamentului, pe problemele agricole. „Nu este de mine să judec Comisia.”

Tăierea colțurilor

Executivul UE admite că a trebuit să fie creativ pentru a împinge propunerea într-un timp record, dar susține că nu au fost încălcate reguli.

„Avem fermieri pe stradă peste tot… suntem într-o situație de urgență, așa că trebuie să acționăm ca atare”, a declarat Michail Dimitru, director general adjunct al aripii Agricultură a DG AGRI a Comisiei, săptămâna trecută parlamentarilor.

„Este o propunere destul de echilibrată și direcționată”, a adăugat el.

În mod privat, totuși, angajații Comisiei își fac griji că o astfel de elaborare a politicilor atât de rapidă și liberă ar putea deveni noua normalitate, în special pentru anularea reglementărilor de mediu, deoarece instituțiile UE caută să devină mai favorabile industriei după alegerile din iunie.

„Unii dintre noi au petrecut ani de zile cu aceste reguli și ele sunt dezlegate în câteva săptămâni”, a spus un oficial care, ca și alții din această poveste, a cerut anonimatul.

Fiecare cu ai lui

Legislatorii verzi și grupurile societății civile i-au acuzat pe factorii de decizie politică că se ocupă de industria agricolă în detrimentul tuturor celorlalți.

Cu toate acestea, industria a respins astfel de acuzații.

Patrick Pagani, șef adjunct al celui mai mare lobby al fermelor și cooperativelor agricole din UE, Copa-Cogeca, a declarat pentru POLITICO că nu pun în pericol performanța de mediu a PAC.

„Modificările propuse… reprezintă o ajustare a prevederilor actuale și nu reguli noi… Ele nu afectează obiectivele stabilite ale PAC, care rămân neschimbate, atingând echilibrul între economic, mediu și social”, a spus el.

Colega sa, Christiane Lambert, președintele Copa, aripa agricolă a grupului, a salutat măsurile – care se numărau printre solicitările politice pe care grupul ei le-a adresat Comisiei – spunând că UE a început în sfârșit să asculte fermierii.

„Este important ca pe parcursul acestui mandat să continuăm să răspundem preocupărilor fermierilor și să le oferim flexibilitatea de care au nevoie pentru a implementa PAC”, a scris ea pe X.

Dar, în timp ce majoritatea guvernelor UE susțin măsurile, în culise sunt mai puțin convinși că vor face o mare diferență pentru fermieri.

Un diplomat al UE a spus că modificările propuse au eliminat pur și simplu „noțiunea de obligație” pentru fermierii care nu respectă cerințele ecologice.

Acest lucru se întâmplă pentru că legea PAC este notoriu de complexă și complicată, ceea ce face ca regulile de condiționalitate să fie incredibil de greu de aplicat, a explicat diplomatul: „Și așa,, fermierii oricum nu le urmează cu adevărat.” scrie POLITICO

Articole asemănatoare

BYD își propune să devină cel mai mare vânzător de vehicule electrice pe baterii din Europa

Xi Jinping la Budapesta

Partidul Bosniac solicită analiza oficială a impactului ploilor cu “praf saharian”:  arsenic, bariu, nichel, zinc și fier

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE