Două figuri din Parlamentul European din acest mandat au influențat puternic modul în care este perceput Parlamentul European în întreaga Europă și dincolo de aceasta, dar din motive cu totul diferite.
În primul rând, o avem pe Roberta Metsola, o parlamentară de centru-dreapta din Malta, care a devenit cunoscută la nivelul UE ca cel mai tânăr președinte al Parlamentului și a treia femeie care a ocupat această funcție – o poziție pe care a preluat-o în ianuarie 2022. Metsola a adus un nou dinamism în Parlament, promițând modernizare, inițiind reforme ale regulilor anti-hărțuire și devenind primul lider al UE care a vizitat Ucraina, aflată în război.
Dar, după mai puțin de un an, mandatul ei a fost umbrit de Qatargate, cel mai mare scandal de corupție care a afectat UE în ultimele decenii, care a presupus presupuse scheme de bani pentru influență și corupție în centrul democrației UE. A fost o lovitură reputațională uriașă, asemenea unui meteorit care s-a izbit de emblematica clădire Paul-Henri Spaak, gazda hemiciclului.
Apare în scenă Eva Kaili.
Frumoasa parlamentară socialistă din Grecia, cunoscută pentru implicarea sa în politica tehnologică, a fost acuzată de corupție, spălare de bani și participare la o organizație criminală care ar fi primit mită din țări precum Qatar, Maroc și Mauritania în schimbul unor favoruri parlamentare. Kaili, care neagă acuzațiile, a petrecut peste trei luni în închisoare și așteaptă judecata.
Președintele Metsola și-a dedicat o bună parte din energia politică din ultimii doi ani pentru a curăța mizeria lăsată de Kaili – introducând noi reguli etice pentru europarlamentari și extinzând o comisie care investighează interferența străină, înfruntând în același timp întrebări despre propriile sale cadouri prezidențiale.
Amândoi acești membri au schimbat fața Parlamentului European – o instituție care adesea a rămas în umbră pe măsură ce politica puterii domina afacerile europene. Cu Metsola, Parlamentul a încercat să-și redefinească povestea. Cu Kaili, a fost subiectul unei atenții crescute, ochii publicului concentrându-se asupra funcționării sale interioare.
Viitorul ar putea fi mai diferit.
Metsola se pregătește pentru campania de realegere și luptă pentru un al doilea mandat de doi ani și jumătate în calitate de președinte al unui Parlament care se îndreaptă spre dreapta, cu alegerile naționale din Malta – programate până în 2027 – reprezentând un semn crucial.
Kaili își continuă lupta împotriva acuzațiilor din Qatargate, afirmând că este victima persecuției politice din partea sistemului de justiție belgian. Încercarea ei de a respinge ancheta din Qatargate este programată să fie judecată în luna mai. Kaili a anunțat că nu va mai candida ca europarlamentar.
Atunci când i s-a un cerut un răspuns, Kaili a spus presei că i s-a interzis să vorbească public despre cazul său.
Mențiune onorabilă: Regretatul președinte al Parlamentului, David Sassoli, a jucat un rol semnificativ în conducerea legislativului UE prin discuții istorice privind bugetul și primele etape ale pandemiei de coronavirus, înainte de a muri în ianuarie 2022, la vârsta de 65 de ani.
Mențiune nu atât de onorabilă: Pier Antonio Panzeri, membru al Parlamentului European timp de 15 ani înainte de mandatul actual, a fost implicat în scandalul Qatargate și a recunoscut acțiunile sale neetice.
Șanse de realegere: Eva Kaili nu va candida.