Dmitri Medvedev: „SUA cred că au câștigat Războiul Rece, dar acum sunt pe punctul de a-l pierde”

Astăzi, Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a făcut declarații controversate la cel de-al 12-lea Forum juridic internațional de la Sankt Petersburg. El a afirmat că Statele Unite ale Americii cred în mod eronat că au câștigat Războiul Rece și că, în realitate, acum sunt pe cale să piardă complet acest conflict.

Declarații la Forumul Juridic

Medvedev a subliniat la forumul desfășurat pe 27 iunie că percepția americanilor de a fi victorioși în Războiul Rece este o concepție grav eronată. „SUA nu au câștigat-o. Mai mult, acum este la doar un pas de a-l pierde complet”, a declarat el.

De la liberal la antagonist

Când Medvedev a fost ales președinte în 2008, el era văzut ca fiind mai liberal și pro-occidental în comparație cu predecesorul său, Vladimir Putin. Cu toate acestea, odată cu invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, Medvedev a adoptat o poziție fermă împotriva Occidentului. Această schimbare a fost interpretată de mulți ca o încercare de a câștiga favoruri din partea lui Putin.

Amenințări și retorici agresive

De la începutul conflictului din Ucraina, Medvedev a devenit cunoscut pentru declarațiile sale bombastice împotriva țărilor occidentale. El a amenințat cu război nuclear într-o postare pe X (anterior Twitter) pe 6 mai, afirmând că Rusia va lansa atacuri nucleare asupra capitalelor occidentale dacă NATO va trimite trupe pentru a sprijini Ucraina. „Niciunul dintre ei nu se va putea ascunde nici pe Capitol Hill, nici în Palatul Elysee, nici în Downing Street, 10. Va fi o catastrofă globală”, a scris Medvedev.

Alte predicții controversate

Medvedev a sugerat, de asemenea, că Rusia ar trebui să tragă o rachetă hipersonică la Haga, după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru Putin. În mod repetat, el a făcut predicții extreme despre prăbușirea țărilor occidentale și izbucnirea unor noi conflicte. De exemplu, a prezis că într-o zi va izbucni un război între Franța și Germania și a afirmat în decembrie 2022 că Elon Musk ar putea deveni președinte al SUA, o sugestie pe care chiar și Musk a considerat-o „absurdă”.

Contextul actual

Aceste declarații vin într-un context geopolitic tensionat, cu Rusia implicată în războiul din Ucraina și relațiile internaționale extrem de volatile. Retorica agresivă a lui Medvedev reflectă adâncirea prăpastiei dintre Rusia și Occident și subliniază complexitatea și pericolele actualei scene politice globale.

Articole asemănatoare

Asasinat Grecia: Inginerul Geodez Panagiotis Stathis Ucis de „Mafia din Mykonos”

Iulia Navalnaia a fost aleasă în fruntea Fundației pentru Drepturile Omului

Podul care vine din Suedia se transforma intr-un tunel sub mare si reapare in Danemarca

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE