Prima pagină » Actualitati » International » De ce Olaf Scholz (Germania) se înclină în fața dragonului chinez

De ce Olaf Scholz (Germania) se înclină în fața dragonului chinez

0 comentariu

BERLIN – Cancelarul german Olaf Scholz a făcut o aparitie neașteptată în lumina reflectoarelor în această săptămână scrie Politco

Aflat la 65 de ani, cancelarul, cunoscut pentru lipsa sa de umor, chiar și conform standardelor germane, și-a făcut debutul pe TikTok, promițând solemn că “nu va dansa”.

Dar să nu ne grăbim. Deși incursiunea lui Scholz pe TikTok poate părea mai mult o mascaradă tristă decât un spectacol distractiv, a avut un impact. Vine cu doar câteva zile înainte de vizita sa în China, epicentrul controversat al platformei de socializare, Scholz pare determinat să își câștige prietenia Beijingului.

Și motivul este întemeiat: Scholz are nevoie de China.

Cu alegerile naționale urmând să aibă loc în puțin peste un an, liderul motorului economic șubrezit al Europei nu mai are timp de pierdut pentru a aduce o schimbare miraculoasă și a corecta cursul catastrofal al guvernului său în ochii populației germane.

Vizita lui Scholz de trei zile în Orientul Mijlociu, care începe sâmbătă, va fi cea mai lungă și mai importantă călătorie în străinătate de la preluarea mandatului la sfârșitul anului 2021. Pentru cancelarul afectat de cotele de aprobare în scădere și de o coaliție instabilă, această turneu este nu doar o oportunitate de a-și demonstra angajamentul la nivel global, ci și de a demonstra alegătorilor că este hotărât să mențină Germania, Inc. în pas cu spiritul timpului.

Afacerile mai presus de toate Faptul că Statele Unite, marele protector al Germaniei, au exercitat presiuni asupra Berlinului pentru a-și “limita riscul” în relațiile cu Beijingul este doar unul dintre motivele pentru care China poate părea un partener pe care Scholz ar prefera să îl evite.

Nu mai vorbind de încălcările recente ale drepturilor omului din China. Sub conducerea președintelui Xi Jinping, China a luat o turnură autoritară, reprmând mișcările pentru democrație din Hong Kong și detenând peste un milion de uiguri, o minoritate predominant musulmană, în “lagăre de reeducare” (care au asemănări îngrijorătoare cu lagărele de concentrare).

Am putea aștepta ca Germania, din toate țările, să fie sensibilă la situația unei minorități etnice forțate să trăiască sub supravegherea amenințătoare a gardienilor înarmați și a sârmelor ghimpate. Dar gândiți-vă din nou.

Chiar dacă liderii germani nu ezită niciodată să își reamintească angajamentul față de cele mai înalte standarde morale, Berlinul a dovedit în repetate rânduri că nu este dispus să își sacrifice prosperitatea pe altarul drepturilor omului, preocupărilor de securitate ale Washingtonului sau chiar ale Uniunii Europene.

Să luăm exemplul Rusiei. Abia când tancurile rusești se rostogoleau spre Kiev la începutul anului 2022, Germania, care a ignorat ani de zile avertismentele aliaților cu privire la dependența sa de Moscova, și-a schimbat cursul și a început să se distanțeze de energia rusă.

Un tango cu riscuri Nu că Scholz nu și-ar fi învățat lecția. Orice reticență ar fi avut în a fi prea dependent de alte țări pare să se fi evaporat în vâltoarea economică care lovește Germania.

La fel ca majoritatea pariurilor făcute sub presiune, demersul lui Scholz în China este departe de a fi sigur.

Drumul către China a fost, timp de decenii, o adevărată mină de aur pentru exportatorii germani, alimentându-le profiturile și menținându-le poziția Germaniei ca una dintre economiile de top ale lumii.

Recent, însă, acel drum a devenit mai mult ca o autostradă spre necunoscut, pe fondul protecționismului din ce în ce mai agresiv al Beijingului și al politicii sale industriale dure.

Două treimi dintre companiile germane chestionate recent de Camera de Comerț Germană din China s-au plâns de “concurență neloială” în țară.

Între timp, Uniunea Europeană este tot mai frustrată de subvențiile generoase pe care China le acordă industriei sale cheie, de la producătorii de turbine eoliene până la companiile auto. Un val de importuri ieftine de vehicule electrice chinezești în Europa pune presiune pe producătorii locali într-o măsură atât de mare încât Bruxelles-ul ia în considerare impunerea de tarife încă din vara aceasta.

În timp ce industria auto din Germania este și ea sub presiune din cauza importurilor ieftine, companii precum Mercedes și BMW nu sunt prea încântate de perspectiva pedepsirii Chinei, temându-se să nu își afecteze propriile interese comerciale în cazul în care Beijingul, așa cum este de așteptat, va răspunde.

Cu alte cuvinte, nu există cale de întoarcere. Atunci când industria germană s-a orientat spre China pentru prima dată în anii ’80, politicienii și liderii de afaceri au crezut că investesc în viitor. Cu cât prosperitatea creștea, cu atât China se va liberaliza și deveni mai occidentală, poate chiar mai democratică.

A fost o teorie frumoasă, dar, așa cum pot atesta uigurii, lucrurile nu s-au desfășurat așa.

În schimb, China a petrecut decenii întregi învățând din Occident și exploatarea tehnologiei sale până la punctul în care nu mai depinde de țări precum Germania.

Din nefericire pentru Germania, are nevoie de China.

Pentru companii germane precum Siemens și Volkswagen, care și-au început investițiile în China acum 40 de ani, țara este acum un pilon al afacerilor lor globale. China reprezintă aproximativ 50% din vânzările globale de mașini ale VW. În ciuda istoriei sale încărcate – compania a fost fondată sub naziști și s-a bazat pe muncă forțată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – VW continuă să opereze o fabrică în Xinjiang, unde uigurii sunt închiși. Deși compania a fost criticată în Germania pentru că nu a părăsit țara, acest lucru ar risca să provoace furia conducerii chineze.

În timp ce cele mai mari companii din Germania – precum producătorii auto și producătorii de produse chimice, cum ar fi BASF – sunt cele mai expuse la China, mulți dintre furnizorii lor au făcut, de asemenea, mari investiții în țară.

„Comerțul cu China ne aduce prosperitate și este practic de neînlocuit pe termen scurt”, a spus Moritz Schularick, președintele Institutului Kiel pentru Economie Mondială.

Paralizia economică

După un an 2023 slab, economiștii și Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca economia germană să continue să stagneze. Exporturile au scăzut cu peste 2% până acum în acest an, fără semne de îmbunătățire la orizont. Deși ocuparea forței de muncă în Germania rămâne robustă, acest lucru ar putea să se schimbe rapid dacă economia nu se redresează.

În timp ce Germania se confruntă cu o listă lungă de provocări de creștere, de la lipsa cronică de forță de muncă calificată până la supra-reglementare, ceea ce unii economiști văd ca fiind cel mai paralizant este sentimentul negativ în rândul întreprinderilor și al consumatorilor.

„Este ca și cum economia germană ar fi paralizată”, a spus Timo Wollmerhäuser, economist la Institutul Ifo din München, unul dintre principalii grupuri de gândire economică din Germania. „Dispoziția este proastă, iar nesiguranța este mare.”

În acest context, călătoria lui Scholz în China nu este doar o misiune diplomatică, ci și o încercare disperată de a menține legăturile economice vitale, chiar dacă China nu mai este forța de creștere de altădată.

De ce? Problema lui Scholz este că nu are încotro.

Industria germană este deja puternic investită în SUA, care este de departe cea mai mare piață de export a țării (exporturile germane către SUA au totalizat 158 miliarde de euro numai în 2023, comparativ cu 97 miliarde de euro către China). Pe hârtie, China (cel mai mare partener comercial al Germaniei atunci când se combină exporturile și importurile) pare să ofere o piață cu un potențial mai mare de creștere.

Dar, în ciuda crizelor economice actuale ale Chinei, Scholz trebuie să arate că face ceva pentru a stimula exporturile. Și, având în vedere succesul pe care companiile germane l-au avut în China de-a lungul anilor, nu există un loc mai bun pentru el să le arate alegătorilor că este determinat să facă afaceri.

Cu toate acestea, dincolo de aparențe, există un calcul mai complicat. Chiar dacă problemele economice actuale ale Chinei se dovedesc a fi doar temporare, tensiunile dintre Washington și Beijing în legătură cu Taiwanul și securitatea globală în general pun Germania într-o poziție dificilă. Luându-le împreună, SUA și China reprezintă aproximativ 20% din comerțul Germaniei, ceea ce înseamnă că țara nu își poate permite să piardă.

Acest lucru explică echilibrul subtil pe care Scholz încearcă să îl mențină între cele două puteri.

Dependența Germaniei de SUA pentru securitatea sa înseamnă că ar putea fi forțată să accepte presiunile americane de a se îndepărta de China, dacă aceasta este o mișcare forțată. Dar până acum, Scholz, la fel ca Angela Merkel înaintea lui, a reușit să jongleze cu cele două relații.

Acest succes se datorează în parte promisiunilor false ale Berlinului. Atunci când SUA au făcut presiuni asupra Germaniei să interzică Huawei, compania chineză, să furnizeze echipamente pentru rețelele moderne de telefonie mobilă ale Germaniei, Berlinul a rezistat, acceptând în același timp să acorde o atenție atentă. După cinci ani, Germania încă se uită. Între timp, Huawei rămâne la fel de activ ca întotdeauna.

Guvernul lui Scholz ia în serios astfel de probleme.

„Guvernul federal lucrează pentru a reduce riscurile legate de relațiile economice cu China”, a dezvăluit un raport comandat de guvern anul trecut, numit „Strategia pentru China”.

Din fericire pentru Scholz, nu există un echivalent german pentru „reducerea riscurilor”, ceea ce ar putea explica de ce nimeni care deține adevărata putere la Berlin nu pare să ia ideea în serios. Documentul de strategie al guvernului a ținut luni de zile subiectele care se concentrează asupra Chinei, dar s-a dovedit a fi puțin mai mult decât un tigru de hârtie cu 64 de pagini.

În lumea reală, industria germană nu numai că nu și-a redus angajamentul cu China, dar și și-a adâncit implicațiile. Investițiile directe germane în China au atins aproape 12 miliarde de euro în 2023, un record. Germanii au investit mai mult în China între 2021 și 2023 decât în ultimii cinci ani, între 2015 și 2020, potrivit Institutului IW Köln, un important institut de economie.

Încheiere

Nimeni nu înțelege mai bine decât Xi Jinping dependența Germaniei de China. După ce a fost practic încoronat pe viață în 2022, Scholz a fost primul lider străin care l-a vizitat.

Scholz și echipa sa au încercat să vândă vizita ca o misiune de menținere a păcii, susținând că l-au convins pe Xi să-l frâneze pe președintele rus Vladimir Putin, care la acea vreme amenința cu utilizarea armelor nucleare în Ucraina.

Cu toate acestea, chiar și atunci, principalul obiectiv al lui Scholz a fost afacerile. Ignorând sprâncenele ridicate la Washington, el a luat cu el o delegație de aproximativ o duzină de directori din industrie la Beijing.

De data aceasta, vizita lui Scholz este și mai ambițioasă. El plănuiește să viziteze trei orașe – Shanghai, Beijing și Chongqing, un oraș de 30 de milioane în care activează sute de companii germane.

Momentul culminant al călătoriei lui Scholz vine marți, cu o întâlnire prelungită cu Xi Jinping.

Cu toate că economia germană se confruntă cu probleme, rămâne un premiu cheie pentru China, atât datorită ponderii sale în UE, cât și a relațiilor sale strânse cu SUA. O posibil revenire a lui Donald Trump la Casa Albă anul viitor i-ar oferi lui Xi o oportunitate de aur de a curteza Berlinul, oferindu-i promisiunea unor legături economice mai strânse.

Citeşte şi

Newsletter

Subscribe our newsletter for latest news around the world. Let's stay updated!

@2024 STIRI DE DODROGEA – Ziar Independent || E-mail: [email protected][email protected]

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. ACCEPT TOATE VEZI SETARILE INDIVIDUALE

Politica de confidențialitate și cookie-uri
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00