Știri pe țeavă: Romania. De la stat vasal la independent. Peleșul este în mijlocul țării.

Romania. De la 4 milioane e la 7 milioane de locuitori… De la stat vasal la independent. De la o țară agrară la țară cu cele mai performante rafinării din Europa. De la țară fără monedă,la țară cu monedă națională de aur.De la zero,la 3100 km. de căi ferate. De la 100 km de drumuri,la 26500km. Când Carol 1 s-a apucat să construiască castelul Peleș la Sinaia,a fost întrebat de ce construiește o reședință Regală la doi pași de graniță, care era pe atunci la Predeal, Carol 1 a răspuns:,,Nu știu pe ce hărți vă uitați voi,Dar pe harta mea,care include toate teritoriile ocupate de români, Peleșul este în mijlocul țării”!…* În politică, lipsa de curaj și autoritate sunt sancționate grav. Alegerile sunt câștigate de cei care conving cei mai mulți oameni că lucrează alături de ei și nu împotriva lor, cum fac liberalii de peste doi ani. Din pacate, sondajele nu pot oferi o bază solidă pentru discuții. Se va vedea după alegeri cât de jos a cazut PNL, care s-a lăsat total pe mana lui Iohannis. Sondajele, ca mai tot ce se intampla în România, sunt dependente si de cine le plateste.  Iohannis cand a facut aceasta alianta refuz sa cred ca s-a gandit la România. Numai stabilitate nu a fost. Orice initiativa a d-lui Iohannis s-a concretizat in esec. Probabil pornind de la asta a făcut afirmația ”Statul a eșuat!”. S-o fi referit la el, și la cei ca el din jurul lui.

*Toate au contribuit decisiv la periferializarea Moldovei în statul român, la inducerea ideii că moldovenii sunt cetățeni de mâna a doua ai României, la învinovățirea repetată că sunt incapabili să se dezvolte, aceasta în condițiile în care toate deciziile majore, de la marile investiții și până la apărare, se iau în afara regiunii lor, fără niciun fel de consultare reală sau de explicații publice credibile. Cert este că semnalul transmis populației din regiunea Moldovei este unul extrem de prost. Oamenilor de aici li se întărește convingerea că nu contează, că politicienii și militarii de la vârf nu dau doi bani pe viața și bunurile lor. De asemenea, sentimentul de abandonare contribuie la creșterea fenomenului emigrării, fie spre alte regiuni ale României, fie, mai ales, în străinătate, pentru că mulți nu vor să rămână unde nu au oportunități pentru un trai mai bun sau chiar nu se simt în siguranță. Consecințele pe termen mediu și lung sunt catastrofale pentru regiunea Moldovei. Moldova este nedreptățită. Au existat si motive: fiind capitala la București, era normal să dezvolte orașul, zona. Totul a plecat de la decizia alegerii capitalei. Din cate stiu, la vremea unirii Moldova era mai dezvoltată. Poate ca, in bunatatea lor, capetele luminate de atunci au lăsat sa fie București capitala pentru a echilibra. Dar nu putem nega ca, deși noi ne putem mandri cu genii pe care numai Moldova le-a dat națiunii române, suntem vinovați că de-a lungul vremii ne-am complacut. Probabil, modestia exagerată pe care o au în gena mai ales moldovenii (mai puțin moldovencele) conteaza. Ar trebui sa ne revizuim atitudinea.

Articole asemănatoare

Admiterea in 2024, e cu buletinul ca la Provident, si un plic…

LIVE România vs Olanda 0-3

Radio Dobrogea, amendat de CNA pentru răspunsul arhiepiscopului Teodosie către o femeie abuzată

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE