SGR: Propunerea MF privind tratamentul contabil aferent garantiilor retinute de comercianti pentru ambalaje
Sistemul Garantie-Returnare (SGR) este simplu si clar pentru consumatorul final. Dar pentru comercianti el aduce o multime de dificultati practice, de natura fiscal-contabila, pe care HG nr. 1.074/2021 (actul normativ care reglementeaza SGR) nu le explica suficient de limpede. In acest sens, MF aduce lamuriri, precizand care este tratamentul contabil aferent garantiilor retinute de comercianti pentru ambalaje.
Conform art. 6 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.
Astfel, operatiunile de retinere a contravalorii garantiei pentru ambalaje, respectiv de restituire a acesteia, se vor inregistra in contabilitate pe baza documentelor justificative care atesta efectuarea operatiunilor respective.
Potrivit art. 6 din O.M.F.P. nr. 2.634/2015 privind documentele financiar-contabile, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) – (4) din legea contabilitatii, care desfasoara activitati specifice anumitor domenii de activitate pentru care legislatia aplicabila prevede folosirea si a altor documente, aplica in mod corespunzator si reglementarile specifice.
Reflectarea in contabilitate a operatiunilor economico-financiare de catre operatorii economici carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se efectueaza conform acestor reglementari.
Reamintim faptul ca, potrivit prevederilor HG nr. 1.074/2021, garantia este platita separat de pretul produsului.
SGR: Tratamentul contabil aferent garantiilor retinute de comercianti
In aceste conditii, prezentam in continuare tratamentul contabil general aplicabil garantiilor retinute de entitati.
Astfel, potrivit functiunii conturilor, parte componenta a reglementarilor contabile mentionate, valoarea garantiilor incasate de entitate se inregistreaza in contul 167 „Alte imprumuturi si datorii asimilate”, iar rambursarea3 de catre entitate a garantiei primite se inregistreaza in debitul contului 167 „Alte imprumuturi si datorii asimilate”.
→ In situatia in care valoarea garantiei este returnata consumatorilor sau utilizatorilor finali prin voucher4 – preschimbat in numerar sau utilizat la efectuarea cumparaturilor:
– evidentierea operatiunii de vanzare a marfurilor, cu reflectarea distincta a garantiei retinute
a) voucherul este preschimbat in numerar, articol contabil 167
sau
b) voucherul este utilizat la efectuarea cumparaturilor – garantia este folosita pentru acoperirea contravalorii cumparaturilor, articol contabil
vIn functie de modalitatea de efectuare a operatiunii, operatiunea de vanzare poate implica utilizarea unui cont de creanta (contul 411 „Clienti”).