Un studiu realizat recent de cercetători germani de la Universitatea din Koln arată că floricele de porumb consumate în timpul reclamelor publicitare difuzate înaintea filmelor împiedică creierul să le memoreze.
Studiul, publicat în Journal of Consumer Psychology, este preluat de 20minutes.ch. Explicaţia pe care o dau cercetătorii este următoarea: când creierul are de-a face cu mărci noi, el stimulează – în mod inconştient – pronunţarea, determinând mişcarea buzelor şi a limbii.
Dacă se consumă floricele de porumb, această mişcare nu se mai face. Cercetarea s-a realizat pe un grup de 96 de persoane, care s-au uitat la un film, cu reclame publicitare înainte. Jumătate din ei au primit floricele de porumb în cadrul experimentului, iar cealaltă jumătate, doar o bomboană dulce care s-a terminat repede. Toate reclamele publicitare difuzate erau complet noi pentru publicul ţintă.
După o săptămână, participanţii au fost testaţi din nou. Au fost difuzate aceleaşi reclame publicitare. Nu s-a înregistrat niciun răspuns psihologic din partea celor care consumaseră floricele la primul test, contrar celor care primiseră o bomboană. „Consumul de floricele dă imunitate la efectele persuasive ale reclamelor publicitare. Rezultatele arată că vânzarea de floricele la film scurtcircuitează efectele publicităţii.
Acest lucru contrazice actualele strategii de marketing. Pe viitor, când se va face reclamă la o nouă marcă la cinema, cine o promovează va avea tot interesul să nu se vândă lucruri de ronţăit înainte de film”, spune cercetătorul Sascha Topolinski.