Fotografi recente dezvăluie starea alarmantă a Platformei VII a așa-numitului Perimetru Istria, nu departe de coastă, lângă orașul Constanța, din sud-estul României. Platforma aparține OMV din Marea Neagră, operată de filiala OMV Petrom. Greenpeace a emis un avertisment cu privire la posibila catastrofă ecologică care ar putea surveni într-o zonă sensibilă ecologic, în apropierea Deltei Dunării.
OMV, parțial de stat, cel mai mare grup industrial din Austria, este și cea mai mare companie de petrol și gaze din sud-estul Europei.
Pentru cune nu știe, importantă subsidiara româneasca a OMV, Petrom, în care grupul detine majoritatea din 2004. În largul coastei României, în Marea Neagră, există numeroase proiecte de producție de petrol și gaze operate de OMV Petrom.
Platforma în cauză, Platforma VII Histria situată lângă orașul Constanța din Marea Neagră, este parte din numeroase proiecte de producție de petrol și gaze operată de OMV Petrom. Fotografiile scurse evidențiază urme adânci de rugină care afectează părți ale structurii, inclusiv stâlpii pe care se sprijină.
După cum se poate observa din fotografii, părțile afectate sunt aparent și stâlpii groși pe care se sprijină tot colosul, structura metalică.
Urme adânci de rugină au mâncat metalul.
„Cum poate OMV Petrom să implementeze în siguranță noua exploatare Neptun Deep în condițiile în care platformele lor existente arată așa? OMV spune că are cele mai înalte standarde de siguranță din industrie, dar subestimează și ignoră impactul negativ al unui potențial accident la această platformă. Cerem explicații imediate autorităților responsabile pentru avizarea și supravegherea acestei platforme, care reprezintă un pericol pentru siguranța personalului, a habitatelor și a speciilor din Marea Neagră și Delta Dunării” a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii, Greenpeace România.
Greenpeace România a trimis sesizări și adrese către Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore (ACROPO), Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Agenția pentru Protectia Mediului Constanța și Garda de Mediu Constanța, pentru a verifica la fața locului cum se conformează o astfel de platformă marină cu standardele de siguranță, având în vedere degradarea pronunțată, așa cum reiese din fotografii.
Înregistrările platformei de gaze provin de la un denunțător care a contactat inițial filiala din România a organizației de mediu Greenpeace. Acestea prezintă urme adânci de rugină care au mâncat părți ale uneia dintre structurile Platformei VII al OMV Petrom.
OMV a răspuns afirmând că activitățile OMV Petrom respectă toate reglementările de siguranță, iar infrastructura este monitorizată și întreținută continuu. Compania a menționat că investește într-un program de reînnoire a instalațiilor offshore și că lucrările de întreținere sunt în curs de desfășurare pe platformele respective.
Potrivit presei românești, platforma afectată este încă operațională, având autorizație de mediu acordată în 2019.
Deputatul Dumitru Viorel Focșa a luat atitudine:
“În calitate de membru în Comisia pentru Mediu și Echilibru Ecologic din cadrul Partlamentului României – Camera Deputaților, voi supune atenției colegilor din Parlamentul României pericolul unui mare dezastru ecologic care ne pândeşte din largul Mării Negre.
Presa austriacă preia ”avertismentele” Greenpeace, care susțin că o platformă petrolieră operată de Petrom se află într-o stare tehnică precară și poate în orice moment să genereze o catastrofă ecologică în Marea Neagră.
Fotografii furnizate de la bordul platformei petroliere arată starea alarmantă a unei platforme de gaze OMV în Marea Neagră.
Este o instalație în largul coastei românești care este operată de filiala OMV Petrom, Platforma VII, conform publicației Der Standard, publicat de Joseph Gepp
(2 martie 2024, ora 12:00).
OMV, parțial de stat, cel mai mare grup industrial din Austria, este și cea mai mare companie de petrol și gaze din sud-estul Europei.
Pentru cune nu știe, importantă subsidiara româneasca a OMV, Petrom, în care grupul detine majoritatea din 2004. În largul coastei României, în Marea Neagră, există numeroase proiecte de producție de petrol și gaze operate de OMV Petrom.
După cum se poate observa din fotografii, părțile afectate sunt aparent și stâlpii groși pe care se sprijină tot colosul, structura metalică.
Urme adânci de rugină au mâncat metalul.
Cu toate acestea, fotografiile frunizate de la fața locului către Der STANDARD se spune că ar fi din noiembrie 2023, adică doar de anul trecut, fapt ce indică o stare structurală îndoielnică.
Înregistrările platformei de gaze provin de la un denunțător care a contactat inițial filiala din România a organizației de mediu Greenpeace. Acestea prezintă urme adânci de rugină care au mâncat părți ale uneia dintre uzinele OMV Petrom.
Mai exact, se spune că este Platforma VII a așa-numitului Perimetru Istria, nu departe de coastă, lângă orașul Constanța, din sud-estul României. OMV produce petrol și gaze acolo. După cum se poate observa din fotografii, părțile afectate includ nu doar scările și balustradele, ci și stâlpii groși pe care se sprijină structura.
Platforma este situată în apropierea orașului Constanța din Marea Neagră.
Fotografiile sugerează că straturile protectoare ale grinzilor s-au corodat, ceea ce afectează grosimea peretelui”, spune Surya Jaikaran, analist energetic la Greenpeace International din Amsterdam, Olanda, care ea însăși a lucrat în industria petrolului și gazelor de ani de zile.
“Grosimile de perete ale grinzilor și ale fundației submarine sunt proiectate pentru a rezista la sarcini dinamice de la valuri, curenți și greutatea platformei în sine. Dacă coroziunea compromite grosimea peretelui, rezistența platformei este în pericol.”
Expertul Surya Jaikaran avertizează că „riscul de accidente industriale și dezastre ecologice crește semnificativ”. Acesta acuză OMV că starea platformei nu pare să îndeplinească standardele industriei de sănătate, siguranță și mediu în industria petrolului și gazelor. Ca urmare a dezvăluirii, Greenpeace Austria solicită, de asemenea, OMV să „verifice siguranța platformelor existente”, a declarat purtătoarea de cuvânt pentru climă și energie, Jasmin Duregger, înainte de a fi puse în funcțiune instalații suplimentare de producție de gaze, așa cum grupul este în prezent. planificare.
“Ce spune OMV Austria despre toate acestea, când a intervenit Der STANDARD, o publicație tot din Austria?
Vine cu o declarație halucinant de generală cu un limbaj de lemn:
„Activitățile OMV Petrom se desfășoară în conformitate cu toate reglementările de siguranță și standardele industriei, sănătatea și siguranța fiind prioritatea principală a companiei”, se arată în comunicat.
„Infrastructura și echipamentele sunt monitorizate și întreținute în mod continuu ca parte a lucrărilor de întreținere planificate – sau după cum este necesar. Starea structurală a platformelor offshore este supusă unui proces regulat de certificare legală de către autorități independente”.
Continuă spunând că o mulțime de bani sunt investiți „într-un program de reînnoire a instalațiilor offshore”. Compania face „toate eforturile și investițiile necesare pentru a asigura siguranța și continuitatea operațiunilor”. În fine, ultimele propoziții ale declarației sunt în mod specific despre instalație, din care acum au apărut fotografii: „În ceea ce privește aspectele semnalate pentru una dintre platformele OMV Petrom, putem confirma că acestea sunt supuse unor controale periodice și… Întreținere Lucrările sunt în curs de desfășurare. Lucrările în curs sunt de așteptat să fie finalizate în aprilie.” (Joseph Gepp, 2 martie 2024)
Cu alte cuvinte, acești “șacali din Austria” care au venit doar pe jaf, ne fac și proști si chiori.
Adică, lor li s-au pus pe tavă atât resursele naturale cât și echipamentele de extracției și ei nu vor să le întrețină în condiții de siguranță?
Voi contacta și eu Greenpeace din Olanda să vedem cum putem determina OMV Petrom să își respecte contractul cu acele clauze angajament privind siguranța mediului.”
Distribuiți și lăsați părerile voastre! Apreciați dacă considerați că merită.