Peste 2.000 de angajați intră în șomaj, abandonați și de Damen Mangalia, și de statul român

Conflictul dintre compania Damen și statul român, declanșat în vara anului trecut, nu a fost soluționat în niciun fel, iar cei peste 2.000 de angajați care lucrează pe șantierul naval de la Mangalia nici măcar nu știu unde se vor duce, dacă peste două săptămâni se va intra în șomaj tehnic.

Dincolo de problemele sau de interesele companiei Damen, care deține 49% din acțiunile șantierului naval, muncitorii așteptau o soluție de la statul român, care are pachetul majoritar de 51% din acțiuni. Dar nimeni nu s-a grăbit să găsească o rezolvare a problemei. Nu este vorba despre o firmă oarecare, ci de principalul angajator din sudul litoralului, care, practic, susține toată economia locală. Astfel, șomajul celor peste 2.000 de angajați va declanșa falimente în lanț și o problemă socială gravă. Sindicatul Liber Navalistul, din care fac parte angajații Damen Mangalia, a transmis Guvernului o scrisoare deschisă, cerând soluții concrete pentru situația în care sunt ei acum, dincolo de promisiunile politice fără niciun fel de acoperire. 

Sindicaliștii le amintesc reprezentanților Guvernului că șantierul naval din Mangalia (DSMa) se confruntă cu o scădere drastică a volumului de muncă, iar în lipsa unor măsuri concrete, există riscul iminent de întrerupere temporară a activității pentru majoritatea angajaților pentru o perioadă îndelungată. Rezultatele financiare negative și datoriile colosale către creditori (Grupul DAMEN) amplifică riscul de insolvență, iar divergențele dintre acționari pot conduce la un litigiu la Curtea de Arbitraj. Angajații șantierului naval Damen Mangalia au fost șocați de declarațiile politice din ultimele zile, venite de la nivel de guvern, prin care românii sunt încurajați să lucreze pe șantierele navale de la malul mării, în condițiile în care același guvern nu a fost în stare să găsească o soluție pentru ei, cei care acum lucrează în acest domeniu și așteaptă să fie anunțați, în orice moment, că vor intra în șomaj tehnic. 

Șantierul susține 80% din economia zonei

La Damen Mangalia lucrau, în vara anului trecut, peste 1.700 de angajați, la care se adăugau circa 2.500 de la firmele subcontractoare. Acum mai sunt 1.500 de angajați ai companiei Damen și sub 1.000 de la circa 200 de firme care încă au contracte cu șantierul. Dacă se va ajunge la trimiterea angajaților în șomaj tehnic, firmele subcontractoare vor fi primele care vor pleca de pe șantier, cu tot cu angajații lor. Practic, peste 2.000 de angajați ai Damen Mangalia și ai firmelor care au contracte cu această companie vor rămâne fără locuri de muncă, majoritatea fiind din Mangalia, 2 Mai și localitățile din împrejurimi. Turismul nu poate absorbi angajații șantierului, iar comunitatea locală va avea de suferit, în condițiile în care 80% din activitatea economică – reprezentată de comerț, servicii, transporturi – se susține cu ajutorul șantierului naval.  Conflictul companiei olandeze Damen cu statul român s-a declanșat anul trecut, în luna august, după ce a fost dată o lege impusă de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Deși Guvernul a declarat că nu va fi afectat contractul cu Damen, reprezentanții companiei au arătat că Legea 187/2023 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice elimină posibilitatea de a mai deține controlul operațional și managerial, iar astfel statul a încălcat acordul inițial cu partenerul olandez. Damen a anunțat că se retrage din asociere și cere 500 de milioane de euro despăgubiri de la statul român. Cum doar compania olandeză asigura contractele pentru activitatea din șantier și putea oferi garanții financiare, șantierul nu pare a avea nicio șansă de redresare, după ce se finalizează lucrările contractate până acum.

Articole asemănatoare

LIVE România vs Olanda 0-3

Neversea 2024: Cel mai sigur loc public de la malul Mării Negre, la cea de-a șasea ediție

Șalupe noi multirol, intrate în dotarea IGSU

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE