Turcia în discuții cu ExxonMobil pentru un acord de miliarde de dolari privind GNL

Turcia este în mijlocul unor negocieri intense cu supermajorul energetic american ExxonMobil pentru un acord de achiziție de gaz natural lichefiat (GNL) în valoare de mai multe miliarde de dolari. Această mișcare vine în contextul în care Ankara își propune să-și reducă dependența de energia rusă.

Alparslan Bayraktar, ministrul turc al energiei, a declarat pentru Financial Times că țara sa caută să construiască un „nou portofoliu de aprovizionare”, pentru a evita dependența de o singură sursă. Turcia, care importă aproape toate gazul său natural, își propune să devină mai puțin vulnerabilă în fața schimbărilor politice și a fluctuațiilor de prețuri.

Aceste discuții cu ExxonMobil au loc într-un context mai larg de îmbunătățire a relațiilor dintre Turcia și SUA. După ce Ankara a renunțat la dreptul de veto asupra aderării Suediei la NATO, Washington a fost de acord să vândă Turciei avioane de luptă F-16 în valoare de miliarde de dolari. Aceste acțiuni sunt semnificative pentru consolidarea legăturilor dintre cele două țări și, implicit, pentru acordurile comerciale.

În cadrul acestui acord propus, Turcia ar urma să primească până la 2,5 milioane de tone de GNL pe an, timp de cel puțin un deceniu. În prezent, costul pentru această cantitate de GNL este estimat la aproximativ 1,1 miliarde de dolari, conform datelor furnizate de agenția de prețuri Argus.

Turcia a importat deja 5 milioane de tone de GNL din SUA în anul precedent, iar această potențială tranzacție cu ExxonMobil ar reprezenta o continuare a acestei tendințe. În prezent, ExxonMobil are planuri ambițioase de a-și extinde portofoliul de GNL la 40 de milioane de tone pe an până în 2030, cu proiecte majore în SUA, Papua Noua Guinee și Mozambic.

Ministrul Bayraktar a subliniat că aceste negocieri fac parte din eforturile Turciei de a-și diversifica aprovizionarea cu gaze naturale, mai ales în contextul în care unele dintre contractele sale pe termen lung cu Rusia și Iranul urmează să expire în următorii ani.

Turcia depinde în mare măsură de gazele naturale, atât pentru producția de energie, cât și pentru industrie, iar o parte semnificativă din această cerere este satisfăcută de Rusia. Totuși, Ankara caută acum să-și diversifice sursele, inclusiv prin extinderea achizițiilor de GNL și prin dezvoltarea producției locale.

În timp ce relațiile comerciale între Turcia și Rusia rămân strânse, inclusiv în domeniul energetic, Ankara caută să își păstreze flexibilitatea și să-și reducă riscurile prin colaborarea cu diverse alte surse de energie.

Bayraktar a subliniat, de asemenea, eforturile Turciei de a-și extinde infrastructura pentru primirea și stocarea GNL-ului, în ceea ce pare a fi o strategie de lungă durată pentru a face țara mai rezistentă în fața schimbărilor geopolitice și a fluctuațiilor de prețuri pe piața energiei.

Articole asemănatoare

Partidul Adunarea Națională (RN) a câștigat primul tur al alegerilor anticipate parlamentare din Franța cu 34%

Persoană conștientă scoasă din mare la Saturn

Marius Balo, în a 27-a zi de grevă a foamei la Ministerul Justiției: „M-au adus din Cluj pentru umilința asta”

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE