Când eram mic îmi plăcea să adorm ascultând povești, taică-meu fiind cel care mă introducea în această lume fascinantă. Niciodată însă nu mi-a spus că uneori acestea sunt adevărate. Ba chiar dureroase. Abia mai târziu m-am convins de justețea afirmației mele.
După hărmălaia din decembrie, se striga din răsputeri de simpatizanții libertății cuvântului că nu ne vindem țara. Ce a urmat i-a contrazis însă cu brio, din păcate. Una dintre cele mai mari țepe s-a numit OMV, mai ales că subiectul doare mai mult pe constănțeni. Și pe noi în primul rând pentru că pentru ei scriem. Mereu pe fază, deputatul DUMITRU VIOREL FOCȘA ne-a trimis la redacție un set de imagini care șochează și care dezvăluie starea alarmantă a Platformei VII a așa-numitului Perimetru Istria, nu departe de coastă, lângă orașul Constanța, din sud-estul României. Cum déjà ne-am obișnuit, Platforma aparține OMV, parțial de stat, dar și cel mai mare grup de petrol și gaze din sud-estul Europei, cu proprietar austriac din Marea Neagră, operată de filiala lor din zonă. Nasol este că Greenpeace a emis un avertisment cu privire la posibila catastrofă ecologică care ar putea surveni într-o zonă sensibilă ecologic, în apropierea Deltei Dunării.
Grupul deține majoritatea din 2004, căci în largul coastei României, în Marea Neagră, există numeroase proiecte de producție de petrol și gaze operate de OMV Petrom. Din ce vedem în fotografiile trimise redacției de DUMITRU VIOREL FOCȘA sunt momentan urme adânci de rugină care afectează părți ale structurii, inclusiv stâlpii pe care se sprijină. Părțile afectate sunt aparent și stâlpii groși pe care se sprijină tot colosul, structura metalică, căci urme adânci de rugină au mâncat metalul.
Dar treaba îi doare în cot pe austrieci care-și continuă afacerile lor în noua exploatere Neptun Deep, deși un potențial accident la această platformă după cum stau lucrurile este iminent. Pentru străini totul este ok, deși povestea, nu cea din copilărie, arată a film horror. De aici pericolul pentru siguranța personalului, a habitatelor și a speciilor din Marea Neagră și Delta Dunării, după cum a și declarat Alin Tănase, coordonator de campanii, Greenpeace România. Lucrurile nu s-au mișcat deși Greenpeace România a trimis sesizări și adrese către Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore (ACROPO), Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Agenția pentru Protectia Mediului Constanța și Garda de Mediu Constanța. În aceste instituții încă funcționează Omerta, legea tăcerii. Toți îi cred doar pe austrieci care-i asigură că totul este optim și în litera regulamentului. Ca o bătaie de joc, s-a lansat și fumigena că ei investesc într-un program de reînnoire a instalațiilor offshore și că lucrările de întreținere sunt în curs de desfășurare pe platformele respective. Platforma afectată este încă operațională, având autorizație de mediu acordată în 2019. Iar autoritățile române tac, deși în orice moment poate fi generată o catastrofă ecologică în Marea Neagră. Fotografiile sugerează că straturile protectoare ale grinzilor s-au corodat, ceea ce afectează grosimea peretelui, spune Surya Jaikaran, analist energetic la Greenpeace International din Amsterdam, Olanda, care ea însăși a lucrat în industria petrolului și gazelor de ani de zile. Dacă coroziunea compromite grosimea peretelui, rezistența platformei este în pericol.
Greenpeace Austria solicită, de asemenea, OMV-ului să „verifice siguranța platformelor existente”, a declarat purtătoarea de cuvânt pentru climă și energie, Jasmin Duregger, înainte de a fi puse în funcțiune instalații suplimentare de producție de gaze, așa cum grupul planifică. Asta ca să nu credeți că austriecii nu spun povești de adormit copiii. Cu alte cuvinte, acești „șacali din Austria” care au venit doar pe jaf, ne fac și proști și chiori. Și totul se va arunca în cârcă României, în cazul unui accident, care va fi catalogat ca și dezastru de mediu. Hoții fură și distrug, vinovat e păgubașul. În opinia semnatarului acestor rânduri austriecii ar trebui goniti din toate proiectele de gaze și petrol care să revină țării 100% să le extragem noi, atâtea câte mai sunt .