Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, și ministrul Eduației, Ligia Deca, au semnat contractul pentru realizarea campusului de învățământ dual din cadrul consorțiului Regional Integrat pentru Învățământul Dual Galați.
„Este cel mai mare proiect educațional, în valoare de peste 20 de milioane de euro, care se va realiza în Galați, cu fonduri PNRR. Am convingerea că împreună cu partenerii din acest consorțiu vom reașeza învățământul profesional pe baze noi, conform cerințelor pieței muncii la acest moment”, spune Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.
Consorțiul gălățean este format din Primăria municipiului Galați, ca lider de parteneriat, alături de Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” Galați, Thecon SRL, I.V Future, Șantierul Naval Damen Galați S.A, Grande Dolceria S.R.L., Inspectoratul Școlar Județean Galați și Inspectoratul Școlar Județean Brăila. Scopul principal al Consorțiului îl constituie asigurarea educației și formării profesionale inițiale în sistem dual, prin dezvoltarea unui parteneriat cu operatorii economici selectați și cu alți parteneri relevanți pentru a adapta educația și formarea profesională la cerințele pieței muncii.
Astfel, va fi construit și dotat un campus profesional integrat regional pentru învățământul dual din municipiul Galați care să contribuie la dezvoltarea învățământului profesional atât prin creșterea numărului de domenii/calificări/absolvenți, cât și prin asigurarea unui parcurs educațional pentru elevii înscriși în învățământul dual. De asemenea, se are în vedere crearea premiselor care să permită absolvenților învățământului dual preuniversitar continuarea studiilor în învățământul universitar.
Campusul profesional va avea sediul în municipiul Galați, pe strada 1 Decembrie 1918, nr. 25 (Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”) și va avea în componență spații precum: spații de cazare (un cămin în care vor fi cazați tinerii ce nu locuiesc în municipiul Galați și urmează cursurile de învățământ dual), cantine, baze sportive (trei terenuri de sport multifuncționale, aflate în aer liber, ce vor putea fi folosite în timpul liber de către participanții la procesul educațional dual), săli de lectură, bibliotecă, spații de recreere, spații pentru cursuri, laboratoare tematice și ateliere de lucru unde tinerii vor putea să își dezvolte aptitudini noi, necesare pe piața forței de muncă.
Investiția va cuprinde:
Cămin elevi – spațiu de cazare pentru minim 300 de elevi, care la unul din etaje urmează să aibă o cantină – spațiu de luat masa – cu o capacitate de minim 100 de persoane; Ansamblu de clădiri desfășurate pe orizontală: un amfiteatru pentru conferințe (cu dotările aferente bunei desfășurări a activității didactice); 10 ateliere de lucru (opt pentru învățământ dual preuniversitar – Calificări profesionale de nivel 3, 4 și 5 – și 2 pentru învățământ universitar – Calificări profesionale de nivel 6); 10 săli de clasă; o bibliotecă care să aibă și o sală de lectură; trei săli multifuncționale, ce pot fi folosite atât ca săli de studiu individual sau în grupuri mici, cât și ca spații pentru conferințe sau discuții informale cu partenerii din mediul privat; Spații exterioare pentru petrecerea timpului liber: trei terenuri de sport multifuncționale, la exterior (dotate pentru a fi folosite ca terenuri de baschet, volei, tenis, suprafața folosită fiind tartan); Parc/spații verzi.
Prin proiect se propune acordarea de burse pe o perioadă de trei ani școlari/universitari unui număr de 150 elevi și 60 studenți ce provin din medii defavorizate, care vor fi oferite obligatoriu și direct pe toată durata școlarizării, totalul burselor propuse fiind de 3.600.000 lei.
Totodată, investiția va contribui atât la dezvoltarea cadrului de formare profesională în campus și în întreprinderile partenere, cât și la valorificarea în parteneriat a resurselor. Operatorii economici vor deveni mai interesați în a fi conectați la procesele de educație și formare profesională, contribuind la definirea inteligentă a noilor competențe. Proiectul „Construire și Dotare Campus Profesional Integrat Regional pentru Învățământul Dual” are o valoare totală de 112.106.345 lei și va contribui la întărirea legăturii cu mediul economic și social.