Despre apa potabilă din România

Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar (CNMRMC) a întocmit un Raport naţional sintetic privind calitatea apei potabile, după ce s-au efectuat aproape două milioane de analize privind calitatea apei, la nivel naţional, în 2022. Din acest document reiese că şapte judeţe din România au cea mai bună apă potabilă. În acelaşi timp, în unele dintre aceste judeţe se înregistrează şi cele mai mari costuri ale apei potabile. 

Potrivit sursei citate, în judeţele Sălaj, Neamţ, Hunedoara, Galaţi, Giurgiu, Buzău şi Brăila au fost înregistrate „zero” analize neconforme ale calităţii apei. Analizând acest top din punct de vedere al tarifelor practicate, absentul este Vaslui, adică judeţul cu cea mai scumpă apă potabilă din România, de 15,9 lei metrul cub de apă, la care se adaugă şi costul serviciului de canalizare. În Buzău se înregistrează a doua cea mai scumpă apă din ţară (15,74 lei/mc, inclusiv canalizarea).
Judeţele Neamţ, Galaţi, Giurgiu şi Brăila înregistrează costuri cu apa şi canalizarea de 14,29 lei, 14,53 lei, 14,53 lei şi 13,71 lei. Sălajul şi Hunedoara încasează un cost al apei mai redus, adică de 10,55 şi 10,58 lei/mc. 

Judeţul cu cele mai multe analize neconforme ale calităţii apei este Olt, cu 1.158 de analize. Pe locul al doilea se plasează Bistriţa-Năsăud, cu 557 de analize neconforme, următoarele locuri în această ierarhie negativă fiind ocupate de Caraş Severin (374 analize neconforme), Covasna (349), Bucureşti (341), Mureş (270) şi Braşov (263).

Articole asemănatoare

LIVE România vs Olanda 0-3

Neversea 2024: Cel mai sigur loc public de la malul Mării Negre, la cea de-a șasea ediție

Șalupe noi multirol, intrate în dotarea IGSU

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE