Stres la cote maxime pentru doi infractori care așteaptă verdictul final în apel. Prinși în trafic, nu în flagrant

Un român și o italiancă, condamnați în primă instanță la pedepse cu închisoarea pentru distrugerea mai multor bancomate în scopul sustragerii banilor, stau acum ca pe ace în așteptarea verdictului final. Gheorghe Cătălin Apostol și Katia Sanginesi au atacat sentințele primite, însă apelurile lor încă nu au fost judecate, lăsându-i într-un stres continuu.

Sentințele și apelurile

În luna februarie a acestui an, Gheorghe Cătălin Apostol a fost condamnat la 6 ani și 11 luni de închisoare, iar Katia Sanginesi la 5 ani și 6 luni de închisoare. Deși menținuți în arest la domiciliu, ambii au atacat sentința penală în speranța că vor obține pedepse mai ușoare. Apelurile lor, înregistrate pe 12 martie, nu au fost încă judecate, întârzierile fiind cauzate de diverse proceduri legale, inclusiv administrarea de noi probe și cererea de abținere a judecătorilor inițiali. Astfel, apelul va fi judecat pe 11 iunie.

Infracțiunile comise

Gheorghe Cătălin Apostol și Katia Sanginesi au fost trimiși în judecată în ianuarie 2023 pentru nerespectarea regimului materiilor explozive. Cei doi au fost arestați preventiv în noiembrie 2022, după ce au aruncat în aer bancomate la Castelu și Pavilionul Expozițional, având și o tentativă la Mamaia. De asemenea, au acționat și pe teritoriul Italiei, unde Sanginesi este suspectată de apartenență la gruparea mafiotă ‘Ndràngheta.

Urmărirea și prinderea

Katia Sanginesi era dată în urmărire de autoritățile italiene pentru distrugerea bancomatelor pe teritoriul Italiei. Ancheta a culminat cu arestarea celor doi în noiembrie 2022, după ce anchetatorii constănțeni i-au filat în urma atacului de la Castelu din noaptea de 17 spre 18 noiembrie 2022. Ulterior, cei doi au avut o tentativă în Mamaia, iar în noaptea de 28 spre 29 noiembrie au atacat bancomatul de la Pavilionul Expozițional din Constanța.

Detalii ale cazului. Prinși în trafic, nu în flagrant

În timpul atacurilor lor, nicio persoană nu a fost rănită, însă o pisică a murit în urma unei explozii. În urma unei percheziții desfășurate pe 29 noiembrie 2022 la domiciliul lor din Constanța, s-a constatat că femeia era coordonatorul, iar bărbatul, executantul. Cei doi au fost prinși pe Bulevardul Aurel Vlaicu, în zona Taverna Sârbului.

Aceștia au scăpat inițial, dar au fost prinşi în trafic de poliţişti la 4 kilometri distanţa de zona în care au dat lovitura. Poliţiştii au descoperit în maşina celor doi o mare sumă de bani.

Surse din anchetă spun că este vorba despre persoane bănuite de astfel fapte şi în Italia. Femeia ar face parte din una dintre cele mai puternice grupări mafiote din Italia, temuta ‘Ndrangheta.

Principalii suspecţi sunt aceeaşi care în urma cu 10 zile au aruncat în aer un bancomat în loclaitatea Castelu, judeţul Constanţa. Poliţiştii nu au reuşit să-i reţină la acel moment, dar i-au pus sub urmărire şi i-au reţinut după această nouă lovitură.

Pe 18 noiembrie, poliţia a fost alertată după ce un bancomat instalat chiar lângă sediul Primăriei şi al Poliţiei Locale din localitatea Castelu, a fost aruncat în aer. Atunci, au fost alertate şi trupele SRI pentru că nu se ştia cu exactitate ce tip de explozibil s-a folosit.

Poliţiştii au reuşit să-i identifice pe cei care au comis fapta şi i-au pus sub filaj. 

Despre ce flagrant vorbește Poliția?

,,În această dimineață, polițiștii Direcției de Investigații Criminale – Inspectoratul General al Poliției Române, împreună cu cei ai Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, au prins în flagrant delict două persoane, imediat după ce ar fi aruncat în aer un bancomat, din municipiul Constanța, amplasat în Pavilionul Expozițional Constanța și ar fi sustras banii din interiorul ATM-ului. Cei în cauză, un bărbat, de 48 de ani, respectiv o femeie, de 55 de ani, sunt bănuiți și de comiterea unei fapte similare în localitatea Castelu și a unei tentative, prin același mod de operare, comise în Mamaia. În prezent, bănuiții se află la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, în vederea audierii, cercetările fiind continuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, pentru stabilirea întregii activități infracționale.”, au transmis in anul 2023 reprezentanții IPJ Constanța.

Concluzii

Pe măsură ce data de 11 iunie se apropie, stresul celor doi crește, ambii așteptând cu nerăbdare să afle dacă instanța va menține sau va modifica sentințele inițiale. Verdictul final va marca o etapă eleganta in acest caz.

Articole asemănatoare

Neversea 2024: Cel mai sigur loc public de la malul Mării Negre, la cea de-a șasea ediție

Constănțenii NU se mai pot debranșa de la termoficare în 2024

Curtea de Apel Constanța a dat o decizie definitivă în cazul lui Daniel Pedro Chiriac

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE