Autorizația de Construire nr. 368 pentru „Consolidare, restaurare și modificare locuință individuală (existentă)“, situată pe strada Callatis nr. 6, a atras atenția în luna martie 2023, când a fost obținut acordul de mediu pentru realizarea acestui obiectiv de investiții. Documentul a fost emis pentru o perioadă de doi ani, deschizând calea pentru reconfigurarea acestei clădiri cu o istorie bogată și semnificație arhitecturală de lângă Vila Suțu.
Clădirea, o construcție de plan trapezoidal cu caracteristici unice, este o bijuterie arhitecturală construită în primul deceniu al secolului al XX-lea de către celebrul arhitect Grigore Cerchez, cunoscut pentru operele sale remarcabile precum Castelul Cantacuzino din Bușteni și Palatul Institutului de Arhitectură „Ion Mincu“. Inițial, clădirea era prevăzută cu un subsol tehnic, un apartament și o garsonieră pentru servitori la parter, precum și câte un apartament pe fiecare dintre cele trei etaje. Cu toate acestea, după naționalizare, au fost făcute modificări, cum ar fi desființarea scării secundare și adăugarea de băi pe fiecare nivel.
Medicul Raica, actualul proprietar al clădirii, propune o transformare radicală a imobilului. Proiectul său vizează regândirea clădirii pentru a permite găzduirea unei singure locuințe unifamiliale. Intervenția planificată respectă utilizările admise și condiționările dictate de statutul de monument istoric al clădirii și are în vedere restaurarea și consolidarea construcției pentru a asigura integritatea structurală.
Modificările propuse includ eliberarea celor două curți de lumină de la parter de construcțiile improvizate care nu fac parte din proiectul original, precum și dotarea imobilului cu un subsol tehnic prevăzut cu o curte de lumină/ventilație. Restaurarea și consolidarea imobilului sunt menite să aducă la viață din nou aspectul său original, păstrând și restaurând detaliile de arhitectură caracteristice.
Un aspect important al propunerii este refacerea scării secundare și montarea unui lift pentru a facilita accesul la toate nivelele casei. Totodată, se propune deschiderea parțială a unor planșee din zona mediană a imobilului pentru a permite o mai bună luminare și ventilare a încăperilor.
Proiectul medicului Raica reprezintă o oportunitate de a restabili și conserva un monument istoric deosebit, oferindu-i în același timp o nouă viață și funcționalitate. Eforturile sale de restaurare și consolidare ar putea reda clădirii sale strălucirea și importanța inițială, aducând un plus de valoare nu doar pentru patrimoniul arhitectural local, ci și pentru comunitatea în ansamblu.