Orașul Constanța se pregătește să strălucească în lumini spectaculoase timp de o lună, prin iluminatul arhitectural al șase clădiri emblematice. Această inițiativă urmărește să aducă un plus de frumusețe și să pună în valoare patrimoniul arhitectural al orașului, oferind o experiență vizuală inedită turiștilor și locuitorilor.
Printre clădirile care vor fi iluminate se numără Comandamentul Marinei Militare Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul de Artă Populară Constanța și, în mod special, Cazinoul Constanța.
Fiecare dintre aceste edificii reprezentative ale orașului va fi iluminat pe o temă distinctă:
- Comandamentul Marinei Militare Constanța va fi în lumina temei „Istoria la malul Mării Negre“, subliniind astfel importanța istorică și militară a zonei.
- Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va fi iluminat în spiritul Art Nouveau, aducând un omagiu stilului arhitectural distinctiv al clădirii.
- Muzeul de Artă Populară Constanța va celebra Ziua Copilului cu tema „O lume plină de culoare și zâmbet“, creând o atmosferă veselă și vibrantă.
- Muzeul de Artă Populară Constanța, va fi iluminat cu tema „Artă contemporană“, evidențiind astfel rolul culturii contemporane în peisajul artistic al orașului.
- Cazinoul Constanța, în ciuda faptului că este încă în renovare, va fi parte a proiectului, și va fi iluminat pe tema „Tradiții românești“, amintind de bogata moștenire culturală a României.
Iluminatul arhitectural transformă aceste clădiri în adevărate opere de artă, subliniind detalii arhitecturale și oferind o experiență vizuală impresionantă.
„Lumina arhitecturală ajută la crearea de forme spectaculoase de lumini pe fațadele clădirilor și la evidențierea detaliilor arhitecturale, având un mare potențial în atragerea turiștilor, dar și pentru înfrumusețarea orașului pe timp de noapte. Constanța se alătură astfel marilor orașe ale lumii care folosesc iluminatul arhitectural pentru a crea experiențe vizuale de neuitat prin iluminarea obiectivelor turistice importante, ca parte din metodele de promovare și atragere a turiștilor.”, a precizat Primăria Constanța.
Cu toate acestea, există și probleme evidente, cum este starea precară a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, unde bucăți din clădire cad, semn ca unele lucrări de reabilitare urgente necesare pentru a proteja și conserva patrimoniul istoric al orașului intarzie cu ani.