Hai-hui prin istorie. Mai puțin știute despre Brăila

Brăila este unul dintre primele oraşe româneşti care au beneficiat de iluminatul public cu lămpi de petrol (1858).

Marele inginer constructor ANGHEL SALIGNY a folosit pentru prima oară betonul armat la construcţia de cheiuri şi dane pentru Portul BRĂILA (1883-1892). 

Vaporul cu aburi, ORIENT, este prima navă românească ce pleacă de la BRĂILA pe DUNĂRE, cu transport de pasageri (1895).

Tot la BRĂILA, s-a pus în funcţiune prima uzină electrică, la numai 13 ani după invenția lui EDISON. Primul oraş din ROMÂNIA care a avut tramvai electric a fost Brăila (1901). O fabrica de celuloza din stuf –prima incercare de a valorifica stuful din balta BRĂILEI, este deschisa tot la BRĂILA (1906). Cel mai mare castel de apă din ţară, cu o capacitate de 1200 metri cubi, este dat în funcţiune la BRĂILA (1912).

Acest oraș despre care nu multă lume a auzit lucruri frumoase, de laudă, a oferit culturii românești nume precum Nae Ionescu, Hariclea Darclee, Ana Aslan, Maria Filotti, Panait Istrati, Mihail Sebastian, Fănuș Neagu sau Gheorghe Munteanu Murgoci și mulți alții….

Simbolul Brăilei…CEASUL..măsoară timpul fără să-l poată opri.

Articole asemănatoare

Polaris M Holding are contract de salubrizare pentru întreg județul Brăila

Oază de vis, liniște și frumusețe – Festivalul lavandei de la Bărăganu, Brăila.

Rădiţa şi Lalu, protagoniştii noului caz “Caracal” de la Brăila

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE