Duminică, 12 mai, în pădurea Breana, din satul Roșcani, județul Galați, în plină Rezervație Naturală, va avea loc o nouă ediție a Sărbătorii Bujorului.

Printre artiștii care vor anima, prin muzică şi dans,  scena și atmosfera acelei zile se numără Andreea Bălan, dar și Mirela Lepădatu, Codruța Filip, Ansamblul ”Doina Covurluiului”, prezentatoarea emisiunii ”Matinali și Populari” de la Etno TV, Lavinia Târzianu, interpretul de muzică populară Ion Paladi. Vor performa în registru folcloric grupurile de dansuri Rădeșteanca, Bujorul Românesc și Umbrăvioara, artista Doinița Fluturu şi alții.

Rezervația naturală de bujori și pădurea de stejari se află la circa 70 de kilometri de orașul Galați, în comuna Băneasa, în vecinătatea bisericii din satul Roșcani.

Lăcașul de cult e renumit pentru forma atipică, dar și pentru pictura murală în stil neo-bizantin din interior, care se mai regăseşte în cea din exteriorul Mănăstirii Voroneţ. Regia Națională a Pădurilor Romsilva se ocupă de administrarea celor două sute de rezervații din țară, printre care și cea de la Băneasa, întinsă pe 153 de hectare.

Legenda bujorului

Pe porțiuni din această suprafață crește, protejat de lege, bujorul românesc. Acesta este considerat simbolul luxului și prosperității, iar în latină bujorul poartă numele ”Paeon”, după numele miticului doctor.

În mitologia greacă se spune că Ares, rănit în lupta cu Diomede a fost vindecat de Paeon, la ordinul expres al lui Zeus, cu un leac din plante și lapte. Tot doctorul Paeon, la ordinul lui Zeus i-a vindecat rana produsă de săgeată, lui Heracle. Stârnind furia zeilor, Paeon a fost transformat de Zeus în bujor pentru a fi salvat și aici este punctul în care, în virtutea unei stranii ciclicități, comuna gălățeană Băneasa întră în istorie braț la braț cu marii eroi ai Războiului Troian.   

Bujorul a devenit din 2022, oficial, prin decret prezindențial, Floarea Națională a României, cu 180 de voturi pentru, 39 împotrivă și 23 de abțineri în Parlament, semn cert al unei scindări pe criterii de rigurozitate botanică a sofisticatei clase politice de la noi. Conform legendei, bujorii sunt expresia florală a sângelui oștenilor moldoveni căzuți în lupta de la Roșcani de la 1574, când Ioan Vodă cel Viteaz a fost înfrânt de turci.

Evenimentul este marcat de ridicarea unui monument al domnitorului.

Articole asemănatoare

Partidul Adunarea Națională (RN) a câștigat primul tur al alegerilor anticipate parlamentare din Franța cu 34%

Persoană conștientă scoasă din mare la Saturn

Marius Balo, în a 27-a zi de grevă a foamei la Ministerul Justiției: „M-au adus din Cluj pentru umilința asta”

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE