În Delta Dunării, la Mila 23, a avut loc o nouă ediţie a concursului feminin de pescuit la biban în echipă, singura competiţie de acest gen din România. Concursul de pescuit este inspirat de tradiţia satului Mila 23, unde, în fiecare an în luna iunie, după ce se încheie perioada de prohibiţie, femeile din sat ies la pescuit de biban.
Bibaniada de fete este un eveniment complex, care combină turismul de pescuit recreativ cu gastronomia locală, tradiţiile, obiceiurile, muzica tradiţională şi conceptul de turism lent. Evenimentele se desfăşoară la Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară de la Mila 23, deschis pentru publicul larg luna trecută. Concursul de pescuit a fost urmat de o demonstraţie culinară în care capturile de biban au fost transformate într-o saramură ce a putut fi degustată de publicul prezent la eveniment şi de un adevărat festival gastronomic al Punctelor Gastronomice Locale, cu preparate pescăreşti şi târg de produse locale. PGL-urile sunt centre culinare unde bucătăria tradiţională se întâlneşte cu ospitalitatea locală pentru a crea experienţe autentice pentru turişti. Iniţiativa de promovare a PGL-urilor şi de recunoaştere a acestora de către autoritatea naţională sanitar-veterinară a fost lansată de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 în 2016, iar azi, Tulcea este în topul judeţelor cu cele mai multe astfel de puncte gastronomice locale.
Experienţa gastronomică a fost completată de tururi ghidate în Muzeul Ivan Patzaichin, de cântece şi dansuri tradiţionale lipoveneşti ale Ansamblul Muzeului şi Corului Sinicika, dar şi de activităţi educative pentru copii.
153