În prezent este considerat unul dintre cele mai frumoase poduri metalice din lume, iar în anul 1895, când a fost inaugurat, era cel mai lung din Europa şi printre cele mai importante poduri metalice cu deschidere mare din lume. Podul peste Dunăre de la Cernavodă, opera inginerului Anghel Saligny, a costat 35 milioane de lei în aur.
Construcţia s-a numit Podul Regele Carol I, apoi Podul Anghel Saligny. Iniţial, oficialii din România au început negocierile care vizau grandiosul proiect cu Gustave Eiffel, a cărui firmă de antrepriză executase recent, sub coordonarea inginerului Émile Nouguier podurile metalice ale căii ferate Ploiești–Predeal. Însă, în ciuda tuturor discuţiilor purtate, nu s-a ajuns la un acord.
Astfel că, Guvernul român a încredinţat proiectarea şi realizarea podurilor Direcţiei Generale a Căilor Ferate Române, sub conducerea ing. Anghel Saligny, care avea doar 34 de ani. Lucrările de construcție ale podului au început la 9/21 octombrie 1890 și au durat cinci ani (1890-1895). Ultimul nit, din argint, a fost bătut la data de 14/26 septembrie 1895, chiar de către regele Carol I. Cel mai important moment al zilei a fost testarea rezistenţei podului cu un convoi de 15 locomotive grele.
Convins de calitatea construcţiei sale, Saligny s-a urcat cu alţi muncitori de rând într-o şalupă pe care a ancorat-o chiar sub pod. Lascăr Catargiu, prim – ministru, i s-a adresat atunci lui Carol I: „Măria Ta! Cu ostaşii ţării ai învins în câmpiile Bulgariei, iar cu meşterii ţării ai îngenuncheat Dunărea“.
Saligny a garantat cu propria sa viaţă calitatea podului, iar convoiul de locomotive a trecut cu bine pe celălalt mal al Dunării. “Ştiam că va ţine!”, a fost reacţia lui Saligny. Podul are o deschidere centrală de 190 metri şi 4 deschideri de 140 metri, alături de un viaduct cu 15 deschideri de 60 metri şi se afla la 30 metri peste nivelul apelor mari ale Dunării. Podul peste braţul Borcea cuprinde 3 deschideri de câte 140 metri şi un viaduct cu 11 deschideri de 50 metri.
În plus, acesta se regăseşte la 30 de metri peste nivelul apelor mari ale Dunării, pentru a permite trecerea vaselor cu cele mai mari catarge. Podul Anghel Saligny a fost folosit până în anul 1987, când a fost construit un nou pod, alături de cel vechi, care a fost dezafectat.
În timpul Primului Război Mondial, în 1917, tronsonul de peste Borcea a fost minat de trupele române în retragere, pentru a împiedica avansarea în Muntenia a trupelor germano-bulgare, iar reconstrucţia podului s-a făcut în 1921.Podul de la Cernavodă este înscris în Lista Monumentelor Istorice sub denumirea Podul Carol I cu statuile „Dorobanții”.