Inginerul Ara Diradurian – spirit iscoditor, pus în slujba semenilor

Personalități dobrogene: Ara Diradurian – spirit iscoditor, pus în slujba semenilor
Regretatul inginer Ara Diradurian, a venit pe lume la Constanța, pe 28 octombrie 1933, într-o familie de origine armeană. A absolvit Liceul “Mircea cel Bătrân” din orașul natal, după care a obținut licența Facultății  de Chimie Industrială din cadrul Institutului Politehnic București.

Repartizat, după absolvire, la Combinatul de îngrășăminte chimice-Năvodari, a parcurs întreaga ierarhie profesională, de la inginer stagiar, tehnolog, șef de secție și director, lăsând pretutindeni din energia sa creatoare, din dorința de a împărtăși, cu cei mai tineri, cunoaștere și bucuria noilor descoperiri.

S-a remarcat prin numeroase inovații și invenții, aducând substanțiale îmbunătățiri proiectelor inițiale, cu efecte de creștere a productivității și rentabilității Combinatului. A fost coautor al lucrării „Tehnologia compușilor sulfului și a îngrășămintelor fosfatice”, manual pentru maiștri și operatori în cadrul Grupului Școlar de Chimie din orașul Năvodari, unde a avut și o îndelungată activitate ca profesor. A condus Grupul de Asistență Tehnică a părții române din cadrul Ministerului Industriei Chimice, la construirea instalației de acid sulfuric din orașul Samsun-Turcia.
Despre inginerul preocupat de istorie, de cultură, mare iubitor de artă și de filatelie, Simion Tavitian ne-a lăsat un capitol în volumul său 
Armenii dobrogeni în istoria și civilizația românilor.

Articole asemănatoare

Adrian Enache la 58 de ani

Totul despre Leonte Năstase

Români de seamă. Andi Andrieş, poetul comediei realiste

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE