Mirela Roznoveanu

Mirela Roznoveanu s-a nascut in 10 aprilie 1947, la Tulcea, fiica a medicului stomatolog Iancu Roznovschi – descendent al unei familii aristocratice din Imperiul Habsburgic, străbunicul scriitoarei construind primele cai ferate din România – și a Hrisulei, nascuta Limona. 

A urmat primele cinci clase elementare la scoala din com. Baia, jud. Tulcea (1953 – 1958), continuate la Constanta (1958 – 1960), unde absolvă Liceul „Mircea cel Batran” (1960 – 1964). Facultatea de Limba și Literatura romana – Universitatea din București (1965 – 1970). Master of Library and Information Science, with honors – Pratt Institute, School of Information Science, New York (SUA, 1996). Certificate in Internet Technologies – New York University (1997). si cercetare legala) 1993 – 1996.
Critic literar, eseist, romancier, poet, jurnalist, redactor de reviste, cercetător în dreptul internațional, strain si comparat, specializata în sistemul de informații – online databases.

Debuteaza in 1970, în revista „Tomis” din Constanța, la rubrica de recenzii „Spectrum”; redactor la revista în anul următor (1971 – 1974). 

În 1974, Mirela Roznoveanu este concediata în urma refuzului de a urma Academia « Ștefan Gheorghiu ». Bibliotecara la Biblioteca Judeteana Constanta (1974 – 1975), post din care demisionează, la sugestia directorului. Colaborează la emisiunile culturale ale Televiziunii Romane din Bucuresti si publica critica literara (1976 – 1980). Redactor principal la revista „Magazin”, unde susține rubricile « Cronica ideilor științifice » și « Civilizatii stravechi » (februarie 1979 – aprilie 1989), dupa o perioada de cinci ani in care nu a mai putut fi angajată în presa. 

În 1988 plănuiește împreuna cu P. M. Bacanu, Anton Uncu și Tia Serbanescu tipărirea unei publicații clandestine anticomuniste. Înainte de apariția primului număr, organele de represiune isi arata coltii, fiind descoperite în urma deconspirării grupului. 

Este anchetata în aprilie 1989 și i se desface contractul de munca. În aprilie și decembrie 1989 lucrează ca redactor la ziarul „Muncitorul Sanitar”. I se interzice dreptul de semnatura în presa literară. 

A făcut parte din grupul care, in 21 – 23 decembrie 1989, a contribuit la transformarea ziarului „Romania Libera” în primul ziar independent și anticomunistă din România. Publicist Comentator la ziarul „Romania Libera”, membru în consiliul de conducere și membru fondator al Societății “R” (25 decembrie 1989 – 31 ianuarie 1991). Membru fondator al Aliantei Civice. 

Amenințată cu moartea, se stabileste, in 1991, la New York (SUA), functionand ca translator la Biroul de Avocatura “Salzman. Ingber & Winer” (1991 – 1992), apoi ca asistenta la New York University School of Law Library (1992 – 1996). 

În 1996 devine cercetător în domeniul dreptului internațional și comparat, cu titlul de profesor asistent, la Facultatea de Drept a Universității din  New York. Colaboreaza la „Tomis”, „Luceafărul”, „Romania Literara”, „Convorbiri Literare”, „Viața Românească”, „Arges”, „Orizont”, „Ramuri”, „Lumea libera” (New York),  „International Journal of  Legal Information”, „American Journal of Comparative Law”, la emisiunile culturale ale posturilor de radio BBC si Vocea Americii. 

Debut editorial in 1978, cu vol. de eseuri critice Lecturi moderne. Îndeplinește misiuni diplomatice speciale la Versoix (Elvetia, mai 1990), apoi la Innsbruck (Austria, iulie 1990), invitată de Consiliul Europei pentru audieri privind mineriada din iunie 1990 și situația politică din România,  la New York, Washington, Philadelphia (iulie – august 1990), unde are mai multe întâlniri cu congresmeni, senatori și personalități ale exilului românesc din SUA. 

În aprilie 1991 îl însoțește pe Regele Mihai în vizita de doua saptamani în SUA, eveniment despre care scrie în „România liberă” și „Lumea liberă” (New York). În mai 1991 este invitația Asociației pentru Democrație din Zürich și Berna (Elvetia), interviul luat cu acest prilej Regelui Mihai fiind refuzat de „România liberă” si publicat la Brasov. 

Este invitată sa predea cercetare în dreptul internațional, străin și comparat la Facultatea de Drept din Yerevan (Armenia) ; la Constitutional and Legal Policy Institute of the Open Society Institute (Budapesta); la Riga Graduate School of Law (Moscova), intr-un program organizat de Constitutional and Legal Policy Institute din Budapesta; la International Legal Institute / The Open Society Justice Initiative in Budapesta; la Federal Senate Legal Information Services (Brazilia), s.a. 

In anul 2005 devine redactor sef al GlobaLex, jurnal online de cercetare juridica, publicat de NYU Hauser Global Program (web site-ul jurnalului – http://www.nyulawglobal.org/Globalex/index.html) și cercetător cu gradul de profesor asociat. 

Membră a Uniunii Scriitorilor din România, AZR, Ad-Hoc Committee for the Organisation Roumanian Democracy, American Association of Law Libraries: Foreign Comparative and International Law SIS, Association of American Law Schools, the Academy of American Poets, Beta Phi Mu Theta Chapter. Premiul pentru literatura comparata al Asociatiei de Literatura Generala si Comparata din Romania si premiul “Lucian Blaga” al Academiei Române pentru Civilizația romanului. O istorie a romanului de la Ramayana la Don Quijote (2008). 

In decembrie 2000, cu Decretul 604 / 14 decembrie 2000, publicat in M. Of. 680/19.12.2000,  i se conferă de către Președintele României, Emil Constantinescu, Ordinul național Serviciul Credincios, in rang de Ofiter, pentru “contributia cu totul deosebita adusa promovarii democrației si culturii românești în lume ”.

  • Volume publicate Lecturi moderne. Eseuri critice. București: Editura Cartea Românească, 1978; 
  • Dumitru Radu Popescu. Monografie critica. București:  Editura Albatros,1981; Civilizația romanului. O istorie a romanului de la Ramayana la Don Quijote. Eseu despre romanul universal. Vol. I. Rădăcini București: Editura Albatros, 1983; 
  • vol. II Arhitecturi epice – Editura Cartea Romaneasca, 1991; 
  • Totdeauna toamna. Roman. București: Editura Cartea Românească, 1988; 
  • Viata pe fuga. Roman. București: Editura Sirius, 1997; 
  • Învățarea lumii. Poeme. București: Fundația Luceafărul, 1998; 
  • Platonia. Roman. București: Editura Cartea Românească, 1999; 
  • Timpul celor aleși. Roman. București: Editura Univers, 1999; 
  • Toward a Cyber Legal Culture (eseuri). New York: Transnational Publishers, Ardsley, 2001; editia a 2-a, 2002;
    Born Again – in Exile. New York: iUniverse, 2004;
    The Life Manager and Other Stories. New York: iUniverse, 2004, 262 p.;
  • Postface la volumul de poeme 9 Underworld(l)d 0: Desolation Paradise & Subtexts by William James Austin. New York: Koja Press, 2006; The Poems and the Poet. A multimedia companion to Born Again – in Exile (DVD). Eastern Shore Productions, 2007
  • Elegies from New York City. New York: Koja Press, 2008 ;
    Civilizația romanului. O istorie a romanului de la Ramayana la Don Quijote; editia 2-a. București: Editura Cartex, 2008, 694 pp.

Articole asemănatoare

Consiliul Județean Brăila (CJ Brăila) și cunoscutul caricaturist Costel Pătrășcan

URSULEȚUL DE AUR: Artista Teodora Dănțăușa a câștigat titlul la Etno

Eveniment spiritual la Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din Constanța

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE