Neștiute despre mișcarea legionară: Antonescu

La acest subiect părerile sunt împărțite. Unii cred că Antonescu a fost răul absolut iar Sima un comandant legionar genial și nevinovat. Alta ar fi fost istoria dacă ar fi guvernat Antonescu- CZC. Alții sunt convinși că Ion Antonescu a fost cea mai mare lichea românească față de legionari. Potrivit ziarului Universul nr.52/25 februarie 1941, în timpul rebeliunii au fost arestaţi 9.352 legionari, la ordinul sceleratului de Antonescu. Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide, Virgil Maxim, Traian Trifan erau studenți sau elevi de liceu când au fost arestați și condamnați, la ordinul criminalului de Ion Antonescu. “Conform datelor furnizate de ilustrul ziarist Filip Brunea-Fox, contemporan cu sângerosul eveniment, în timpul răzvrătirii şi-au pierdut viaţa 30 de soldaţi şi 200 de legionari, multe alte sute de combatanţi şi civili fiind răniţi. După rebeliune au fost condamnate nu mai puţin de 2.707 de persoane. În total aproximativ 400 de legionari s-au refugiat în Germania nazistă, iar cei rămași în ţară au fost arestaţi. Printre cei arestaţi s-au numărat sute de liceeni.”

Nu am identificat subiectul: atitudinea Bisericilor față de „rebeli”.

Biserica a fost cea dintotdeauna: o târfă care face trotuarul istoriei și se dă cu cel mai puternic. Pentru conformitate, redau un pasaj din cartea Credința Neamului Românesc, al cărei coautor sunt: “Generalul Ion Antonescu dorea instaurarea unui adversar al legionarilor la conducerea serviciului de informaţii. Intenţia lui Antonescu o deducem din declaraţia lui Cristescu în anchetele din 1946:

Pentru cine ştie să facă politică în ţara aceasta…această formulă politică (Mişcarea Legionară – n.n.) trebuia să fie epuizată de o manieră oarecare. Ori o iei şi o suprimi total…ori o aduci la guvern şi de o manieră oarecare, după o vreme foarte scurtă, o suprimi. Iată dovada că aducerea legionarilor la putere în septembrie 1940 şi apoi rebeliunea legionară din 21-23 ianuarie 1941 au fost provocate intenţionat de şeful S.S.I. cu acordul lui Ion Antonescu. Într-adevăr că mai puţin de cinci luni de guvernare legionară este “o vreme foarte scurtă”. Eugen Cristescu a speculat teama lui Antonescu de legionari, strecurându-i informaţii false despre aceştia, astfel încât Antonescu să renunţe la colaborarea cu ei.”. Cine i-a adus pe legionari sa guverneze? Nu Antonescu?

Într-adevăr Cristescu lucra împotriva legionarilor dar făcea fără știrea Mareșalului, vezi minciuna cu masacrul de la abator. Nu sunt un admirator al lui Horia Sima. A greșit enorm, aducând Mișcarea la putere, alături de sceleratul de Antonescu. 

Articole asemănatoare

Consiliul Județean Brăila (CJ Brăila) și cunoscutul caricaturist Costel Pătrășcan

URSULEȚUL DE AUR: Artista Teodora Dănțăușa a câștigat titlul la Etno

Eveniment spiritual la Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din Constanța

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE