LECȚIA DE ISTORIE cu profesorul Viorel Guțu – 4 iunie: Începutul bătăliei de la Midway.


La data de 4 iunie 1942 a început Bătălia de la Midway este cea mai importantă bătălie navală din războiul din Pacific, parte a celui de-al Doilea Război Mondial.

Această bătălie a avut loc la peste șase luni după atacul japonez de la Pearl Harbour, însă de această dată marina Statelor Unite a învins în mod decisiv marina Imperială Japoneză, care atacase Atolul Midway în urmă cu o lună , provocând mari pierderi flotei japoneze..

De altfel, operațiunea japoneză de la Midway , ca și atacul anterior de la Pearl Harbour, urmărea să elimine poziția strategică a Statelor Unite din Pacific, dând astfel Japoniei mână liberă în stabilirea sferei sale de influență în zona Asiei Orientale , de asemenea japonezii sperau și că printr-o înfrângere demoralizatoare va determina Statele Unite să capituleze în războiul din Pacific. În bătălia de la Midway japonezii au plănuit să atragă portavioanele americane într-o capcană, intenționând să ocupe Atolul Midway ca parte a unui plan mai mare de a-și extinde perimetrul de acțiune pentru viitoarele atacuri îndreptate împotriva Insulelor Fiji și Samoa.

Planul a fost dezavantajat de prezumțiile greșite pe care le-au făcut japonezii cu privire la reacția americanilor și de dispozițiile insuficiente date la momentul de început al punerii în executare. Pentru americani a fost esențial că Stația HYPO (unitatea de informații din Hawaii specializată în interceptarea comunicațiilor și în decriptarea acestora) a fost în stare să determine data și locul atacului japonez, astfel că Marina Militară a Statelor Unite a putut astfel să pregătească propria ambuscadă. Patru portavioane japoneze și un crucișător greu au fost scufundate de armata americană care a pierdut numai un portavion și un distrugător.

De altfel , bătălia de la Midway și uzura extenuantă din Campania din insulele Solomon au făcut ca Japonia să nu mai poată ține pasul cu construcția de nave și pregătirea piloților, în timp ce Statele Unite ale Americii măreau ritmul în ambele direcții ceea ce a făcut ca aceasta să câștige Războiul din Pacific.. 

Articole asemănatoare

LECȚIA DE ISTORIE cu profesorul Viorel Guțu – 23 iunie: Moartea împăratului roman Vespasian.

LECȚIA DE ISTORIE cu profesorul Viorel Guțu- 19 iunie: Demolarea bisericii Sfânta Vineri din București.

LECȚIA DE ISTORIE cu profesorul Viorel Guțu – 16 iunie: Începutul celui de-al Doilea Război Balcanic.

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE