Film: Culisele filmului Codin  (vezi film online subtitrat)

Despre filmul ”Codin” am mai postat și l-am recomandat.

Acum am găsit în lucrarea ”Schițe – Documente și Însemnări din orașul și județul Brăila” scrisă de Nae A. Vasilescu la împlinirea unui veac de stăpânire românească 1828 – 1929 ce înseamnă ”Comorofca”.

”Comorofca. Cartier locuit pe vremuri în majoritate de lipoveni situat pe malul orașului în dreptul docurilor. Locuințele erau construite în modul cel mai primitiv. În acest cartier își găseau refugiu toți indivizii certați cu justiția, fiind vecinic un pericol pentru siguranța publică. Pe motive edilitare prin 1901 s-a desființat o parte din acest cartier. În 1924 s-a aliniat, s-au mai dărâmat din locuințe. Comorofca devenea un cartier de oameni muncitori cu bune gospodării. Numele comorofca ar veni de la țânțari care rusește se numesc Cumari Cumarof.

Partea locului fiind băltoasă și vecinic plină de țânțari s-a zis celor dintâi locuitori – care erau lipoveni ruși – Comorofceai” (cinemaraton via youtube.com și Biblioteca digitală a României via culturalia.ro)

Articole asemănatoare

Polaris M Holding are contract de salubrizare pentru întreg județul Brăila

Oază de vis, liniște și frumusețe – Festivalul lavandei de la Bărăganu, Brăila.

Hai-hui prin istorie. Mai puțin știute despre Brăila

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE