Icoana cu număr de inventar 48 face parte din colecția de icoane a Muzeului de Artă Tulcea. Ea redă scena Bunei Vestiri și este prima dintr-o serie de icoane ce reprezintă evenimentele principale din viața Mântuitorului, cunoscute ca Mari Praznice bisericești, pe care dorim să le promovăm anul acesta.
Maica Domnului îmbrăcată în maforion roșu, ca simbol al vieții și tunică albastră, ca simbol al purității, este așezată pe un tron, pe o pernă în tonuri de roșu, lucru ce evidențiază cinstea ce i se cuvine. Poziționată în partea dreaptă, Fecioara primește vestea de la Arhanghelul Gavriil: „Bucură-te ceea ce ești plină de har. Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei”.
În urma deslușirii tainei întrupării, Fecioara răspunde: „Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!” (Lc 1,26-38). În spatele Maicii se vede templul ca simbol al creației, al restaurării omului ce urmează să vină prin întruparea lui Hristos. Atitudinea sobră a Fecioarei arată importanța deciziei sale și cunoașterea patimilor ce vor urma. Deasupra lor, în cearcăn de nori, este Dumnezeu Tatăl, iar în colțuri sunt Proorocii David și Solomon. Duhul Sfânt este reprezentat sub forma unui porumbel. Reprezentarea celor două persoane ale Sfintei Treimi este central poziționată și completată de conversația dintre Arhanghel și Fecioară ca semn al întrupării celei de a treia Persoane.
Pe o masă redată tot central, este o carte ca simbol al Vechiului Testament și o floare ca simbol al reînnoirii. Se observă influența catolică și populară în scrierea amestecată cu litere chirilice, în limba română. Troparul praznicului este cât se poate de elocvent: „Astăzi este începutul mântuirii noastre și arătarea tainei celei din veac: Fiul lui Dumnezeu, Fiul Fecioarei se face, și Gavriil și Harul Îl bine vestesc!” Icoana Bunei Vestiri poate fi admirată la Muzeul de Artă Tulcea, de marți până duminică, între orele 09:00-17:00, ultima intrare la 16:30.