Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost dojenit joi de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu un avertisment sinodal scris

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost sancționat joi de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu un avertisment sinodal scris pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică, conform unui comunicat al Cancelariei Sfântului Sinod.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a primit o pedeapsă mai aspră. Patriarhia Română a informat că opiniile personale ale lui Vasile Bănescu nu reprezintă un comunicat oficial de presă al Patriarhiei și că, începând cu 1 martie 2024, comunicatele de presă vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod.

Vasile Bănescu a fost cunoscut pentru critica sa frecventă la adresa lui Teodosie.

În ceea ce privește hotărârea Sfântului Sinod, acesta a luat următoarele măsuri:

  • A luat act de atitudinea Arhiepiscopului Tomisului, exprimată public prin acțiuni de răzvrătire și presiune publică asupra Sfântului Sinod.
  • A aprobat sancționarea Arhiepiscopului Tomisului cu un avertisment sinodal scris conform regulamentului Bisericii pentru încălcarea ordinii statutare și tulburarea păcii.
  • A avertizat că în cazul recidivei, Arhiepiscopul Tomisului va fi judecat de Consistoriul Arhieresc Prim.
  • A reiterat interdicția folosirii manifestațiilor publice pentru susținerea unor proiecte sau deziderate ale unei eparhii sau a unui ierarh, dacă acestea încalcă ordinea canonică și statutară sau generează presiune publică.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a discutat acest subiect în cadrul ședinței sale de joi, ca urmare a încălcării ordinii statutare și tulburării păcii în viața Bisericii și a societății de către Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.

Articole asemănatoare

Consiliul Județean Brăila (CJ Brăila) și cunoscutul caricaturist Costel Pătrășcan

URSULEȚUL DE AUR: Artista Teodora Dănțăușa a câștigat titlul la Etno

Eveniment spiritual la Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din Constanța

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE