Cine a pus mâna pe 100 de milioane de euro necesare modernizării infrastructurii Portului Constanța?

Infrastructura deficitară a Portului Constanța a devenit o problemă tot mai acută, mai ales în contextul războiului din Ucraina, care a determinat o creștere considerabilă a traficului de mărfuri. Pentru a face față volumului mare de transporturi, Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA a decis modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanța printr-un proiect amplu de reabilitare.

Pe 5 martie a.c., a fost organizată o licitație publică pentru implementarea celei de-a doua etape a proiectului, iar contractul în valoare de 524.508.117,64 lei (peste 100 de milioane de euro) a fost atribuit firmelor Bawi Construction și Swietelsky Construct.

Ce presupune modernizarea?

Lucrările au o durată estimată de 99 de luni și includ diverse etape: construcții de clădiri și poduri feroviare, modernizarea infrastructurii rutiere, lucrări de semnalizare feroviară, protecția malurilor, instalarea echipamentelor de telecomunicații și a instalațiilor de distribuție a energiei electrice. Aceste investiții sunt esențiale pentru creșterea competitivității Portului Constanța, care are un rol cheie în Coridorul Rin-Dunăre, legănd Europa de Est de restul continentului.

Obiectivele modernizării

Printre zonele vizate în cadrul acestei etape se numără:

  • Linia de legătură între grupa de așteptare Valu lui Traian și Palas;
  • Stația Palas;
  • Portul Constanța Sud;
  • Stația Agigea Nord;
  • Stația Agigea Ecluză;
  • Dublarea liniei de acces între Agigea Ecluză și Ferry Boat.

Cine sunt câștigătorii contractului?

Bawi Construction SRL a fost înființată în 2003 și s-a clasat pe primul loc într-un clasament al firmelor din domeniul construcțiilor feroviare din România în 2024. În 2023, compania a raportat o cifră de afaceri de 182.967.491 lei, un profit de 26.323.740 lei și datorii de 61.263.699 lei, având 161 de angajați.

Swietelsky Construct SRL a fost fondată în 2004 și este specializată în lucrări de construcții civile și infrastructură. În 2023, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 107.495.229 lei, un profit net de 5.162.075 lei și datorii de 36.579.494 lei, având 108 angajați.

O necesitate urgentă pentru Portul Constanța

Războiul din Ucraina a accentuat problema infrastructurii feroviare din Portul Constanța, care este esențială pentru transportul de mărfuri în regiune. Investiția de peste 100 de milioane de euro reprezintă un pas necesar pentru modernizarea și interoperabilitatea coridorului de transport Rin-Dunăre, facilitând conexiunea între port și rețeaua feroviară europeană.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *