Așa cum îmi spune colegul Marian Mușat, specialist în domeniu, pentru prima dată, Euronext plănuiește să înființeze o zonă de livrare pentru contractele sale futures în România, cel mai mare exportator de porumb al Uniunii Europene. Euronext ar trebui să integreze în curând un punct de livrare de porumb din România cu un indicator de preț, iar acesta va fi cel mai probabil portul Constanța. Un proces de evaluare este în desfășurare în acest sens din aprilie 2023. De fapt, deschiderea unui punct de livrare în această țară ar aduce mai multă lichiditate la principala bursă din zona euro pentru tranzacțiile cu porumb.
Pentru că pe Euronext se vând zilnic doar 115.000 t de porumb (față de 3 Mt de grâu), țările europene care livrează pentru moment nu sunt mari exportatori de cereale galbene. Situația este destul de diferită pentru România, care a exportat 1,8 Mt de porumb din septembrie 2023.
Prețuri nerealiste pentru bazinul Mării Negre În plus, este nevoie de un indicator de preț în bazinul Mării Negre, deoarece prețurile indicate de Bursa din Chicago pentru această zonă nu sunt corecte sau realiste, adaugă Cezar Gheorghe, specialist în piața cerealelor și șeful dosarului Euronext România.
Înscrierea portului Constanța în acest circuit „ar putea avea de fapt un impact, oferind o nouă referință de preț, mai semnificativă pentru piața europeană, întrucât nu importăm porumb american în Europa. De fapt, prețurile FOB Franța și România sunt deja puternic corelate.
Procesul de evaluare a României de către Euronext a început în primăvara anului trecut și ar putea dura până la doi ani. Aceasta presupune o analiză a pieței, o evaluare a voinței fermierilor, comercianților și procesatorilor locali și un control al silozurilor, care trebuie să prezinte condiții bune de depozitare.
În cadrul acestui contract dintre România și Euronext, fermierii din țările vecine – Bulgaria, Serbia, Ungaria și chiar Ucraina – își puteau livra mărfurile și ei. Iar după porumb, grâu și rapiță ar putea avea și un indicator de preț în Constanța”, arată sursa franceză citată.