Cursul valutar BNR: Leul se depreciază în raport cu euro și dolarul

București, 13 iunie 2024 – Banca Națională a României (BNR) a anunțat joi cursul de schimb pentru principalele valute, evidențiind o depreciere a leului față de euro și dolar. Conform cotațiilor BNR, un euro este cotat la 4,9772 lei, în timp ce dolarul american este cotat la 4,6060 lei.

Cotațiile altor valute

Lira sterlină a înregistrat o scădere ușoară, fiind cotată la 5,8891 lei, cu o depreciere de 0,0140 lei. Francul elvețian a fost cotat la 5,1441 lei, înregistrând o scădere de 0,0178 lei.

Prețul aurului și indicii de referință

Prețul gramului de aur a scăzut joi cu 1,4667 unități, ajungând la valoarea de 342,8803 lei.

Indicele IRCC trimestrial, calculat pe baza cotațiilor din 13 iunie, este de 5,90%, reflectând costul creditului. Indicele ROBOR este calculat la 6,3% pentru trei luni, 6,05% pentru șase luni și 6,06% pentru 12 luni.

Definirea indicilor IRCC și ROBOR

IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) zilnic al pieței monetare interbancare este calculat zilnic și reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor din piața monetară interbancară. IRCC trimestrial se stabilește ca media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior și se aplică pentru trimestrul următor.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de dobândă la care băncile se împrumută între ele. Ratele de referință ROBOR se stabilesc pentru opt scadențe: overnight (O/N), tomorrow (T/N), o săptămână (1W), o lună (1M), trei luni (3M), șase luni (6M), nouă luni (9M) și 12 luni (12M). Începând cu 11 noiembrie, BNR a renunțat să mai comunice cotația ROBOR la nouă luni. Indicele ROBOR se calculează zilnic, având ca referință media aritmetică a cotațiilor de dobândă utilizate de zece bănci selectate de BNR.


Concluzie

Evoluția cursului valutar și a indicilor de referință relevă o ușoară depreciere a leului față de principalele valute și scăderea prețului aurului. Indicii IRCC și ROBOR rămân critici pentru stabilirea dobânzilor la credite, reflectând costurile actuale de pe piața monetară interbancară.

Articole asemănatoare

Cătina, ingredientul-vedetă al cercetării gălăţene

Eveniment aparte despre economia Mării Negre

Reţeaua de farmacii Myosotis şi-a dublat profitul

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE